Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Be2Can štartuje festivalová senzácia z Cannes Toni Erdmann

Be2Can Foto: Facebook Be2Can

V Bratislave Be2Can premieta v štyroch kinách.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Prehliadka 13 filmov z prestížnych festivalov Benátky, Berlinale, Cannes - Be2Can - sa dnes začína v 20 mestách a 26 kinách po celom Slovensku. Podujatie štartuje nemecká komediálna dráma režisérky Maren Ade Toni Erdmann. Príbeh ambicióznej dcéry a jej výstredného otca.

Ines je úspešná tridsiatnička a workoholička, ktorá pracuje pre nadnárodnú firmu ďaleko od domova. Do jej sveta vstúpi otec, po tom, čo ostane úplne sám, sa rozhodne venovať celú svoju pozornosť jedinej dcére. Má zvláštnu záľubu - prezlieka sa za svoje alter-ego menom Toni Erdmann a svojimi žartíkmi a bizarným kostýmom systematicky devastuje to, čo si Ines svedomito a seriózne vybudovala. A pritom má jediný cieľ - priblížiť sa k svojej dcére, odhaliť jej prázdnotu single existencie úspešnej manažérky a šialeným spôsobom ju, v istom slova zmysle, vyslobodiť.

Film je dielom nemeckej režisérky, scenáristky a producentky Maren Ade, ktorá už má vo svojej zbierke niekoľko ocenení za svoje predchádzajúce snímky. Postava Ines má čiastočne autobiografické črty, k Tonimu Erdmannovi ju inšpiroval vlastný otec a tiež slávny americký komik Andy Kaufmann. Režisérka mala svojmu producentovi s ospravedlnením povedať: "Myslím, že to bude strašne smutný film. Mrzí ma to. Viem, že sme to predávali ako komédiu." Smiech a spontánny potlesk počas projekcií po celom svete však ukazujú, že sa mýlia.

Trpká komédia Toni Erdmann je "malý zázrak". Je to film, ktorý bol senzáciou na tohtoročnom festivale v Cannes a horúcim kandidátom na Zlatú palmu. "Je to film od režisérky, o ktorej sa hovorí, že zachránila nemecké kiná, je to nemecký nominant na Oscara. A generačná výpoveď, na ktorú sa čakalo," uviedla pre TASR k otváraciemu filmu Dagmar Krepopová, PR manažérka Film Europe Media Company, organizátora podujatia.

Prehliadka potrvá do nedele 30. októbra. V Bratislave Be2Can premieta v štyroch kinách (Kino Film Europe, Kino Lumiére, Kino Mladosť a DK Zrkadlový háj). Masterclassy k projekciám sa konajú v Kine Film Europe. Lektorujú ich dramaturgovia prehliadky Aleš Stuchlý a Vít Schmarc. Na podujatí sa diváci môžu stretnúť aj so spisovateľom Michalom Hvoreckým, ktorý sa bude venovať nemeckému filmu a najmä snímke Toni Erdmanna.