Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

VIDEO: Ben Affleck sa uplatnil pred aj za filmovou kamerou

Ben Affleck, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Počas stredoškolských štúdií sa spriatelil s Mattom Damonom, dnes úspešným hercom, producentom a scenáristom.

Berkeley/Bratislava 15. augusta (TASR) - Americký filmový herec, režisér a scenárista Ben Affleck má dnes 45 rokov.

Filmoví fanúšikovia ho mohli vidieť v snímkach rôznej kvality vrátane Oscarmi ovenčenej romantickej drámy Zamilovaný Shakespeare (1998), veľkofilmov Armageddon (1998) a Pearl Harbor (2001), ale napríklad aj v nevýraznej komixovej adaptácii Daredevil (2003). Herec si zároveň vybudoval reputáciu úspešného režiséra a scenáristu, čo potvrdzuje zisk prestížnych ocenení ako Oscar a Zlatý glóbus.

Ben Affleck sa narodil 15. augusta 1972 v Berkeley v americkej Kalifornii ako starší z dvoch bratov. Počas stredoškolských štúdií sa spriatelil s Mattom Damonom, dnes úspešným hercom, producentom a scenáristom. Dvojica spolu zdieľala nadšenie pre herectvo, ktorému sa venovali najskôr na lekciách drámy a neskôr aj profesionálne.



Slávu a uznanie filmových kritikov priniesla Affleckovi psychologická dráma Good Will Hunting (Dobrý Will Hunting, 1997). Spoločne s Mattom Damonon vo filme nielen účinkovali, ale k nemu napísali aj scenár, za ktorý si v roku 1998 prevzali Cenu Akadémie (Oscar) aj Zlatý glóbus (1998). Následne si Ben Affleck zahral v známych filmoch Shakespeare in Love (Zamilovaný Shakespeare, 1998), Armageddon (1998), Dogma (1999) či Pearl Harbor (2001). V posledných rokoch herecky zažiaril napríklad v drámach Argo (Argo: Nebezpečný útek, 2012), Gone Girl (Stratené dievča, 2014) a The Accountant (Účtovník, 2016). Affleckovu filmografiu však tvoria aj kritizované snímky ako Gigli (Láska s rizikom, 2003), Daredevil (2003) alebo Surviving Christmas (Prežiť Vianoce, 2004). Medzi jeho najnovšie filmy patrí Batman v Superman: Dawn of Justice (Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti, 2016) či Live by Night (Pod rúškom noci, 2016), v oboch stvárnil titulnú postavu.

Na svojom režijnom debute Gone Baby Gone (Zbohom, baby, 2007) sa Affleck zároveň podieľal ako scenárista. Režisérske kvality potvrdil dramatickým trilerom Argo (Argo: Nebezpečný útek, 2012), ktorý získal Oscara v kategórii Najlepší film (2013). Ben Affleck bol za film ocenený Zlatým glóbusom (2013) ako Najlepší režisér.



V máji 2008 nakrútil dokument o problémoch konžskej provincie Severné Kivu, kde prebiehali boje armády s rebelmi. Podobne sa angažoval v roku 2005, keď žiadal, aby sa pokračovalo s pomocou pre oblasť postihnutú hurikánom Katrina v USA. Daroval vtedy na aukčnú charitu niekoľko predmetov, medzi inými scenár k filmu Dobrý Will Hunting.

Od roku 2005 je Ben Affleck ženatý s hereckou kolegyňou Jennifer Garnerovou, v apríli 2017 však dvojica naraz podala žiadosti o ukončenie svojho manželstva. O svoje tri deti sa chcú naďalej starať spoločne. Affleckov mladší brat Casey je uznávaným hercom, vo februári tohto roku si prevzal Oscara v kategórii Najlepší herec v hlavnej úlohe za film Manchester by the Sea (Miesto pri mori, 2016).