Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

V Benátkach získala hlavnú cenu filmového festivalu filipínska dráma

Filipínsky režisér Lav Diaz drží Zlatého leva - hlavnú cenu 73. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach - , ktorú získal za drámu Ang Babaeng Humayo (The Woman Who Left/Žena, ktorá odišla) Foto: TASR/AP

Víťazná čiernobiela snímka zobrazuje príbeh ženy, ktorá neprávom strávila 30 rokov vo väzení a po prepustení sa snaží začať nový život. Celý Diazov film trvá takmer štyri hodiny.

Benátky 10. septembra (TASR) - Dráma Ang Babaeng Humayo (The Woman Who Left/Žena, ktorá odišla) filipínskeho režiséra Lava Diaza získala dnes večer hlavnú cenu 73. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach. S odvolaním sa na oznámenie poroty o tom informovala agentúra DPA.

Víťazná čiernobiela snímka zobrazuje príbeh ženy, ktorá neprávom strávila 30 rokov vo väzení a po prepustení sa snaží začať nový život. Celý Diazov film trvá takmer štyri hodiny. Ide o prvý prípad, keď hlavná cena benátskeho festivalu poputuje na Filipíny.

Zlatého leva za najlepší film tohtoročnej prehliadky udeľovala deväťčlenná medzinárodná porota na čele s oscarovým britským režisérom Samom Mendesom. O prestížne ocenenie súťažilo celkovo 20 snímok vrátane diel uznávaných filmárov, ako sú Wim Wenders, Andrej Končalovskij, Tom Ford či Terrence Malik.

Veľkú cenu poroty ako druhé najvyššie festivalové ocenenie získal thriller Nocturnal Animals od Američana Forda. Strieborného leva za najlepšiu réžiu rozdelili medzi Končalovského rusko-nemeckú snímku Paradise a mexicko-francúzsko-nemeckú drámu La Región Salvaje od Amata Escalanteho. Špeciálnu cenu poroty dostala americká režisérka Ana Lily Amirpour za svoje dielo The Bad Batch.

Ako najlepšieho herca festivalová porota ocenila Argentínčana Oscara Martíneza, a to za úlohu vo filme El ciudadano ilustre, najlepšou herečkou je tentoraz Američanka Emma Stoneová hrajúca vo filme La La Land. Dvadsaťjedenročná Nemka Paula Beerová si odnáša z Benátok cenu za úlohu v dráme Frantz režiséra Francoisa Ozona ako najväčší herecký objav tohto roka.

Filmový festival v talianskych Benátkach je najstarším na svete a spolu s festivalmi v Berlíne a Cannes patrí k najdôležitejším vo filmovom priemysle. Vlaňajším víťazom bola dráma Desde allá (Zďaleka) venezuelského režiséra Lorenza Vigasa