Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Kultúra

Zlaté levy za celoživotný prínos dostali Jane Fonda a Robert Redford

Herci Robert Redford (vľavo) a Jane Fondová pózujú fotografom počas fototermínu k filmu 'Our Souls at Night' na 74. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach. Foto: TASRAP

Čestné ceny Zlatý lev si prevzali v sobotu večer, informovala agentúra DPA.

Benátky 2. septembra (TASR) - Hollywoodskym hviezdam Jane Fondovej a Robertovi Redfordovi udelili na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach ocenenia za celoživotné dielo. Čestné ceny Zlatý lev si prevzali v sobotu večer, informovala agentúra DPA.

Následne na festivale premietli film Our Souls at Night režiséra Ritesha Batru. V tom sa obaja ocenení herci postavili pred kameru znova spoločne po dlhom čase. V ľúbostnej dráme stvárnili susedov, ktorí sa pomaly zbližujú. Snímku produkovanú spoločnosťou Netflix predstavili v Benátkach mimo hlavnej súťaže.

"Chcel som bezpodmienečne znova pracovať s Jane pred tým, ako zomriem," povedal 81-ročný Redford na tlačovej konferencii pred udelením cien. Aj Jane Fonda (79) priblížila, ako veľmi svojho filmového partnera obdivuje. "Okrem toho som sa chcela doňho ešte raz zaľúbiť tak, ako v iných filmoch, ktoré sme spolu natáčali."

Riaditeľ festivalovej prehliadky Alberto Barbera ešte v júli pri oznámení o čestných oceneniach pripomenul, že americká herečka Jane Fonda sa stala počas svojej kariéry symbolom vášnivého života, slobody a nonkonformizmu; popri umeleckej dráhe sa stala známou aj ako politická aktivistka, spisovateľka, hovorkyňa feministického hnutia a producentka. Meno Roberta Redforda, ako pripomenul, sa spája s filmovým festivalom Sundance, najväčšou prehliadkou nezávislých snímok, pričom umelec bol tak pred, ako aj za kamerou vždy veľkým podporovateľom nezávislej filmovej produkcie.

Obaja laureáti čestného Zlatého leva si v minulosti zahrali spoločne vo filmoch Štvanica (1966), Bosé nohy v parku (1967) a Elektrický jazdec (1979).