Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Berlinale:Cenu pre najlepšieho herca dostal nezamestnaný zberač železa

Calin Peter Netzer s cenou Zlatý medveď Foto: TASR

Dráma s Luminitou Gheorghiovou v hlavnej úlohe podáva príbeh dominantnej matky, ktorá sa snaží využiť svoje spoločenské postavenie, aby zachránila svojho syna pred väzením.

Berlín 17. februára (TASR) - Rumunská dráma "Pozícia dieťaťa" režiséra Calina Petra Netzera dnes získala hlavnú cenu filmového festivalu Berlinale - Zlatého medveďa. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Dráma s Luminitou Gheorghiovou v hlavnej úlohe podáva príbeh dominantnej matky, ktorá sa snaží využiť svoje spoločenské postavenie, aby zachránila svojho syna pred väzením. Matka sa snaží podplatiť svedkov, aby podali falošné svedectvá v prospech jej syna, ktorý spôsobil automobilovú nehodu.

Pozícia dieťaťa zvíťazila v konkurencii 19 filmov, medzi ktorými mala silné zastúpenie Východná Európa, píše AP. Festival sa tohto roku konal už po 63. raz a je prvým z významných európskych festivalov v roku.

Nazif Mujic s cenou za najlepší individuálny výkon vo filme Epizóda zo života zberača železa.
Foto: TASR/AP
Strieborný medveď za najlepší individuálny výkon sa ušiel Nazifovi Mujićovi za hlavnú rolu v snímke "Epizóda zo života zberača železa" o páre bosnianskych cigánov bez zdravotného poistenia. Problémy pre pár nastanú, keď žena potratí a muž sa snaží zabezpečiť pre ňu lekársku pomoc.

Režisér Danis Tanovič natočil tento nízkonákladový dokumentárny film v priebehu deviatich dní.

"Samozrejme, že nie som žiaden herec - hral som skrátka svoj vlastný životný príbeh," povedal Mujić po prebratí ceny. Dodal, že je nezamestnaný a živí sa najmä zberom kovov, tak ako to zobrazuje dokumentárna dráma.

Za najlepšiu herečku vyhlásila porota Paulinu García za ústrednú rolu v snímke čílskeho režiséra Sebastiána Lelia "Gloria". García hrá rozvedenú pokročilú päťdesiatničku, zápasiacu s osamelosťou na večierkoch pre nezadaných, z ktorých však odchádza sklamaná.

Americký režisér David Gordon Green dostal cenu pre najlepšieho režiséra za film Prince Avalanche o dvoch cestároch tráviacich spolu monotónne leto.

Cena za najlepší scenár putovala Iráncom Džafarovi Panáhímu a Kambozíjovi Partovímu za film Zatiahnutý záves, ktorý režiséri natočili aj napriek zákazu filmovania. Film, v ktorom sami režiséri hrajú hlavné úlohy, reflektuje Panáhího frustráciu zo zákazu filmovania. Väčšinu času tak trávi v izolovanej prímorskej vile so zatiahnutými závesmi.