Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Biele prilby po získaní Oscara: Cena je pre nás inšpiráciou a vzpruhou

Joanna Natasegaraová (vľavo) a Orlando von Einsiedel pózujú so soškami Oscara za najlepší krátkometrážny dokumentárny film The White Helmets (Biele prilby) na slávnostnom udeľovaní amerických filmových cien 89. ročníka Oscar 2017 v Los Angeles 26. februára 2017. Foto: TASR/AP

Približne 3000 príslušníkov týchto jednotiek civilnej ochrany zachraňuje v Sýrii ľudí zo zbombardovaných domov, hasí požiare a poskytuje civilistom prvú pomoc.

Ankara/Damask 27. februára (TASR) - Šéf sýrskej pátracej a záchrannej organizácie zobrazenej v dokumentárnom filme The White Helmets (Biele prilby) americkej spoločnosti Netflix, ktorý získal v nedeľu Oscara, dnes vyhlásil, že táto cena je pre dobrovoľníkov inšpiráciou a obrovskou morálnou vzpruhou, aby pokračovali vo svojej misii vo vlasti zmietajúcej sa vo vojne.

Snímka dostala pozlátenú sošku v kategórii najlepší krátky film.



Ráid Sálih, šéf organizácie Sýrska civilná ochrana známej aj pod názvom Biele prilby, apeloval na vlády po celom svete, aby "zastavili krviprelievanie sýrskeho ľudu".

Sálih sa takto vyjadril v dnes zverejnenom videu nakrútenom v južnom Turecku. Citoval aj z posvätnej knihy moslimov, z Koránu: "Keď niekto zachráni jediný život, akoby zachránil celý svet."

Sálih dodal, že Oscar "povzbudí našich dobrovoľníkov a bude pre nich morálnou podporou, aby pokračovali v zachraňovaní civilistov v Sýrii".

Organizácia Biele prilby nemala zástupcu na nedeľnom slávnostnom odovzdávaní Oscarov v Los Angeles.

Približne 3000 príslušníkov týchto jednotiek civilnej ochrany zachraňuje v Sýrii ľudí zo zbombardovaných domov, hasí požiare a poskytuje civilistom prvú pomoc. Dobrovoľníci pritom často riskujú vlastné zdravie a životy.