Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

Biograf láska, úspešný český muzikál, mieri do Bratislavy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Muzikál Biograf láska, to sú nestarnúce hity, ktoré sprevádzajú príbeh hlavných ženských postáv - Evy, Jany a Alči. Tie sa dokážu na všetky, aj tie vážne situácie, pozrieť s humorom a nadhľadom.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Príbeh troch ženských postáv, ktoré dokážu aj vážne situácie prijímať s humorom a nadhľadom, príde po prvýkrát na Slovensko. Herci Divadla Kalich predstavia muzikál Biograf láska, plný nestarnúcich hitov legendárnej speváčky Hany Zagorovej v bratislavskom STARS auditoriu v marci budúceho roka. Muzikál je pritom v českej metropole vypredaný na rok dopredu a do nášho hlavného mesta prichádza exkluzívne v druhej sezóne od svojho uvedenia. TASR o tom informovala PR manažérka Andrea Čurná.

Česká speváčka, textárka, herečka a moderátorka Hana Zagorová sa nezameniteľným spôsobom zapísala do sŕdc svojich fanúšikov aj do histórie česko-slovenskej populárnej hudby. Získala viac ako 150 rôznych ocenení doma i v zahraničí vrátane deviatich Zlatých slávikov. Skladby, ako Můj čas, Je naprosto nezbytné či Biograf láska sú hlboko ukotvené v hudobnej pamäti krajín na oboch brehoch rieky Moravy. Skladbu Biograf láska, ktorá zároveň dala meno muzikálu s hitmi tejto speváckej divy, napísali v roku 1982 Jiří Zmožek a Vladimír Čort.

Muzikál Biograf láska, to sú nestarnúce hity, ktoré sprevádzajú príbeh troch hlavných ženských postáv - Evy, Jany a Alči. Tie sa dokážu na všetky, aj tie vážne situácie, pozrieť s humorom a nadhľadom. Mužský a ženský svet sa tu prelína. Dôležitou protiváhou komplikovaného sveta dospelých sú detské postavy, ktoré takisto nechýbajú.

Režisér Jan Kříž počas príprav muzikálu o spolupráci s Hanou Zagorovou povedal: "Hanka Zagorová nám dáva veľkú tvorivú slobodu, sama dobre vie, ako veľmi je pre každého umelca dôležitá. Scenár muzikálu, samozrejme, pozná, čítala ho, diskutovali sme s ňou nad ním a ďalej nás už necháva pracovať."

Choreografkou predstavenia je Petra Parvoničová, autorom hudobného naštudovania Ľubomír Dolný. Na bratislavské uvedenie Biografu láska prídu herci z pôvodného českého naštudovania muzikálu v pražskom Divadle Kalich. Jedna z predstaviteliek hlavnej ženskej úlohy Evy, Nina Horáková, získala nomináciu na výročnú českú divadelnú Cenu Thálie za rok 2023.