Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Bob Dylan doručil Švédskej akadémii nahrávku svojej nobelovskej reči

Tohtoročnú Nobelovu cenu za literatúru získal americký spevák a skladateľ Bob Dylan. Foto: TASR/AP

Tá je podmienkou pre prevzatie si peňažnej odmeny vo výške ôsmich miliónov švédskych korún (821.000 eur).

Štokholm 5. júna (TASR) - Americký rockový spevák Bob Dylan, ktorému vlani udelili Nobelovu cenu za literatúru, doručil Švédskej akadémii vo forme audionahrávky svoju "nobelovskú" ďakovnú reč.

Tá je podmienkou pre prevzatie si peňažnej odmeny vo výške ôsmich miliónov švédskych korún (821.000 eur). "Jeho reč je pozoruhodná," vyhlásila riaditeľka Akadémie Sara Daniusová. Dylan v nej popisuje knihy a hudbu, ktorá ovplyvnila jeho život. Reč sprevádza v pozadí nahrávky hra na klavír.

Dylan označuje (rokenrolového hudobníka) Buddyho Hollyho za "svojho staršieho brata" a vyjadruje obdiv k románu "Biela veľryba" od Hermana Melvilla a k Homérovej "Odysei", ktorá podľa jeho slov ovplyvnila mnohých pesničkárov.

Dylan prijal Nobelovu cenu a prislúchajúci diplom až v apríli počas súkromnej slávnosti pri príležitosti návštevy Štokholmu, kde odohral dva vypredané koncerty.

Švédska akadémia ocenila 75-ročného Dylana, občianskym menom Roberta Zimmermana, za vytvorenie "nových básnických výrazov v rámci veľkej americkej piesňovej tradície".

Nobelove ceny sa zvyčajne odovzdávajú 10. decembra. Dylan však nebol schopný zúčastniť sa na tomto slávnostnom večeri, pretože už mal podľa vlastného vyjadrenia "iné záväzky". Keď mu oznámili, že získal toto prestížne ocenenie, dva týždne nereagoval na snahy Švédskej akadémie o kontakt, za čo si vyslúžil kritiku.