Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Bob Dylan zvažuje účasť na koncerte venovanom Dylanovi Thomasovi

Bob Dylan Foto: TASR/AP

Bob Dylan sa narodil ako Robert Allen Zimmerman a svoj umelecký pseudonym si zvolil v čase, keď bol folkovým spevákom v Minnesote.

Londýn 18. januára (TASR) - Americký spevák a skladateľ Bob Dylan pravdepodobne vystúpi na špeciálnom koncerte vo Walese pri príležitosti stého výročia narodenia Dylana Thomasa, waleského básnika, ktorého krstné meno si spevák pravdepodobne zvolil za priezvisko svojho pseudonymu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Geraint Davies, člen britského parlamentu za volebný obvod Swansea West, uviedol, že požiadal Boba Dylana, aby na budúci rok vystúpil v rámci série spomienkových akcií v meste Swansea.

"Bob Dylan sa pomenoval po Dylanovi Thomasovi. Spýtal som sa ho, či by bol ochotný vystúpiť na slávnostnom koncerte vo Swansei, kde by mohol spojiť svoju hudbu s poéziou Dylana Thomasa," povedal dnes Davies v britskom parlamente. "Pán Dylan je touto myšlienkou nadšený," dodal Davies.

Bob Dylan (71) sa narodil ako Robert Allen Zimmerman a svoj umelecký pseudonym si zvolil v čase, keď bol folkovým spevákom v Minnesote. Jeho fanúšikovia dodnes horlivo diskutujú o tom, prečo si zvolil toto meno.

Najrozšírenejšou teóriou je, že sa pomenoval po waleskom básnikovi Dylanovi Thomasovi, no niektorí tvrdia, že ho pri výbere umeleckého mena inšpiroval Marshal Matt Dillon - fiktívna postava z televízneho westernu Gunsmoke (1955).

Dylan Thomas sa narodil v roku 1914 v meste Swansea a zomrel v roku 1953 v New Yorku. Medzi jeho diela patria napríklad Under Milk Wood a Do Not Go Gentle Into That Good Night.