Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Boris Filan a jeho oko

Foto: Bux.sk

„Jeden môj kamarát vidí do tajných zákulisí náboženstva aj politiky,“ píše Filan v novej knižke Ako išlo oko na vandrovku.

Bratislava 19. apríla (TERAZ.sk) - Skvelý rozprávač a originálne postrehy z ciest. Boris Filan si získal desaťtisíce čitateľov svojimi Tam Tamami a teraz aj edíciou Svet gombička. Práve vychádza tretia kniha s názvom Ako išlo oko na vandrovku, v ktorej popisuje štyri atraktívne krajiny. Grécko, Maroko, Bali a Egypt. Vtipné postrehy o neznámych kultúrach a zaujímavo podané „obyčajné“ veci odpozorované zo života. To je nový Filan.

Boris Filan sa opäť vybral na vandrovku s pozorným okom. Jemu totiž stačí aj jedno, aby si všimol to, čo väčšina z nás prehliada. Aby spozoroval to nádherné v ľuďoch, nezvyčajné vo zvykoch, úžasné v prírode. V knihe sa osobitne venoval aj moru a dozviete sa dokonca, prečo ho my Slováci nemáme.

„Jeden môj kamarát vidí do tajných zákulisí náboženstva aj politiky,“ píše Filan v novej knižke Ako išlo oko na vandrovku. „Nedávno si ma v pivárni U prezidenta posadil k sebe k stolu, dal si do kávy sedem kociek cukru a celú ju na jeden dúšok vypil. Ešte sa sprisahanecky poobzeral, žmurkol na mňa a potom zašepkal: ´Počúvaj dobre, čo ti poviem. Ty vieš, prečo celá Európa pomáha tým Grékom a nenechá ich padnúť?“
...prečo? To sa dozviete v jeho novej knihe Ako išlo oko na vandrovku.

Prezrádza v nej tiež to, ako hádže mince do fontán, jazierok a nádrží s rybičkami. Keď podľa všeobecne uznávanej legendy človek hodí mincu do fontány, tak sa zaručene na to isté miesto vráti. „Mne to nevyšlo ani jeden jediný raz,“ povzdychol si B.Filan. Hodil líry do Fontány di Trevi v Ríme, drachmy do jazierka v marockom Volubilise aj centy do bazénika uprostred Lisabonu. Nezabralo.

Keď mu v Egypte zostala posledná minca, jedna egyptská libra, dal ju mrzákovi na invalidnom vozíku. Mal chorobou vykrútené ruky a nohy. „Každý deň sme sa hrali takú hru. Hodil som mu mincu a on sa ju pokúšal chytiť. Dosť sme sa spolu nasmiali. Uňho tá mágia fungovala opačne ako vo fontáne. Hodil som mu mincu a on sa ku mne zakaždým vrátil. Ale neprekážal mi. V moslimskom svete je almužna jedným z pilierov viery. Allāhu akbar.“

Pozrite si trailer ku knihe Ako išlo oko na vandrovku:



Prečítajte si na Bux.sk úryvok z novej Filanovky Ako išlo oko na vandrovku.