Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Boris Filan predstavil novú knihu Po vtákoch

Na krste sa zúčastnili aj všetcii jeho priatelia, ktorí boli Borisovi Filanovi inšpiráciou vo svojej novej knihe príbehov a nevšedných úvah nad "obyčajnými vecami". Na snímke vpravo humorista Rasťo Piško. Foto: TASR

Za účasti autora ju dnes podvečer v budove Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave prezentovalo vydavateľstvo Slovart.

Bratislava 25. mája (TASR) - Nová kniha Borisa Filana s názvom Po vtákoch prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. Za účasti autora ju dnes podvečer v budove Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave prezentovalo vydavateľstvo Slovart. Podvečer bol príjemný aj tým, že celú prezentáciu aj samotný krst knihy si odmoderoval sám autor Boris Filan.

"Najprv je to o vtákoch. Rozhovor s Miroslavom Sanigom, ornitológom, spisovateľom, ochrancom prírody. Všetko ostatné v tejto knihe je po vtákoch. O nevidiacom pánovi z vlaku, o ženských rukách, o Hviezdoslavovi aj Bardejove, o sochárovi i fotografovi, o kukurici aj zemiakoch, o baterke a príbore. Mozaika informácií, postrehov, príbehov, spomienok, lások aj poučení,"
píše v tiráži o knihe Filan. Prílohou knihy je CD so záznamom rozhovoru Filana s Miroslavom Sanigom, ktorý zaznel v jednom z vydaní rozhlasovej Pálenice.

"Toto je kniha, aké ja rád čítam od iných autorov. Je to výber úvah, fejtónov, postrehov, rozhovorov. Je to do vane, do dlane aj na záchod. Otvoríte hocikde a môžete čítať. Je trošku iná, lebo oproti cestopisom je v nej veľa o Slovensku a dobrých ľuďoch. Čo je dôležité, strašne veľa kníh je pesimistických, nedá sa, nemôže sa, je zle... Toto je dobrá správa, vďaka rozhlasu a svojim kamarátom som našiel veľa fantastických ľudí, oni sa ale nevystrkujú. Takže tak ako je dobrá správa o Rakúsku, keď letíte lietadlom a vidíte polia, dobrá správa o Slovensku je, keď chodíte po ľuďoch a rozprávate sa s nimi," povedal pre TASR autor.

"Nová Filanova knižka je taká dobrá, ako to očakávajú všetci, ktorí sa na ňu tešia. Boris je skvelý autor v tom, že ľudí dokáže vždy znova a znova prekvapiť tým, čím je známy, že to, čo napíše, je vždy iné, vždy je to ale také, ako je aj on. Je úžasné, ženám dokáže stále a znova hovoriť o veciach, ktoré sú okolo nás a ktoré si nevšímame,"
uviedol riaditeľ vydavateľstva Slovart Juraj Heger.

"Moje puto s Borisom Filanom nie je len vďaka tomu, že vysiela svoje relácie v Rádiu Slovensko, moje puto s ním je aj cez cestovanie a zážitky. Zámerne som dnes spomenul, že mnohé veci som zažil, ale neprežil ako on. Ten dar, ktorý má, že dokáže mať nielen otvorené oči a uši, ale aj srdce, ten nemá každý. Preto by som každému radil, aby v knižkách a našich formátoch našiel to, čo mu dá dar poznávať, tešiť sa a užívať si veci takým spôsobom, ako to dokáže iba on," dodal pre TASR generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, dnes v úlohe krstného otca knihy.