Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Boris Filan vydáva knihu Rozhovor s tigrom

Na snímke Boris Filan. Foto: TASR/Vladimír Benko

Filan hovorí, že mesto je jeho les. V novej cestopisnej knihe čitateľovi hneď niekoľko svojich lesov.


Bratislava 18. novembra (TASR) – Nová knižka s názvom Rozhovor s tigrom z pera Borisa Filana prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Slovart Alexandra Petrášová.

Boris Filan hovorí, že mesto je jeho les. V novej cestopisnej knihe čitateľovi hneď niekoľko svojich lesov. Vracia sa na známe miesta, objavuje nové. O Benátkach koluje viac zaručených správ a legiend ako o ktoromkoľvek inom meste. Treba ich vidieť, a nielen raz. Ľubľana je veľmi sympatické mesto, do ktorého by ste aj išli, ale keď nemusíte, nejdete. Stojí však za to, dať mu šancu. Terst je mesto kávy. Nie iba preto, že sa v Terste vypije v priemere dvakrát toľko kávičiek ako inde v Taliansku. Pred odchodom do Moskvy bol jasný plán - ruský cirkus, ruský hokej a diamantový poklad v Kremli. A to stále nie je všetko. Čitateľa čaká aj Berlín a Dublin.

„Rozhovor s tigrom je pokračovanie cestovného rozprávania. Pobavilo ma, čo povedali traja diplomanti, ktorí si vybrali ako tému moje knihy. Jeden povedal, že je to celkom nový žáner na rozhraní cestopisu a fejtónov. Druhý charakterizoval moje písanie ako moderné paličkovanie, pri ktorom ženy spletali veľa rôznofarebných nití. Tretí to rovno nazval „filanovky“ a podľa mňa to vystihol najlepšie. Tie príbehy sú úmyselne písané tak, aby boli zábavné. Ešte som mal jeden zaujímavý zážitok. Bol som v domove dôchodcov. Hodinku som voľne rozprával, potom za mnou prišla jedna stará pani a povedala - ja mám rada to, že pri vás sa zasmejem, aj si poplačem, ale nikdy sa nebojím. A aby som ešte ináč skúsil zodpovedať otázku, ja píšem tak, ako viem, tak, ako chcem a tak, ako musím,“ uviedol ku knižnej novinke autor.

„Mal som rôzne dôvody prečo som sa postupne vybral do Ľubľany, Benátok a do Terstu. Spája ich veľká európska skúsenosť a hraničný priestor medzi Západom a Orientom. Do Moskvy sme išli s mojím synom Oliverom inštalovať našu výstavu fotografií. Do Berlína som sa vybral zámerne, chcel som tam byť, keď sa hrá finále majstrovstiev sveta vo futbale. Chcel som vidieť Nemcov plakať. Tragická bola cesta do Dublinu s mojím najlepším kamarátom Michalom Arpášom. V deň príletu do Dublinu sa mu prejavila ťažká choroba, ktorej teraz pred pár dňami podľahol. Ale v knihe žije ďalej,“ dodal Filan.