Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

V bratislavskom Divadle Ticho a spol. predvedú hru o súčasnom školstve

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

70-minútova komédia o školskej dráme a dráma o školskej komédii je z pohľadu žiaka i učiteľa.

Bratislava 4. februára (TASR) – Mimoriadny program na podporu štrajku učiteľov pripravilo bratislavské Divadlo Ticho a spol. v spolupráci s Divadlom oProti, ktoré uvedie hru "... a za dvere!!!". Tá sa s voľným vstupom uskutoční v spomínanom bratislavskom divadle, v piatok 5. februára o 19. hodine, s následnou besedou so zástupcami kampane A dosť! aj Iniciatívy slovenských učiteľov.

Autorskú grotesku o škole a súčasnom školstve zahrá nezávislé profesionálne Divadlo oProti zo Senice. Tvoria ho divadelníci, ktorí sú zároveň pedagógmi. Vzniku textu predchádzal prieskum, počas ktorého zbieral pol roka autorský tím informácie a názory od iných pedagógov, formou dotazníkov a rozhovorov, štúdiom odbornej literatúry i výberom citátov Jána Amosa Komenského, ale aj súčasných odborníkov Mirona Zelinu, Vlada Burjana a iných. Hlavná idea a spájací motív vychádza i z vlastných pedagogických skúsenosti, ktoré zachytávali členovia divadla v denníkoch a reflexiách, neskôr v improvizáciách.

Ich 70-minútova komédia o školskej dráme a dráma o školskej komédii je z pohľadu žiaka i učiteľa. Osud jedného pedagóga vyvoláva otázku, aké dôležité je byť bytosťou mysliacou, kritickou a tvorivou. Na príklade učiteľa bojujúceho proti ustrnutosti je s nadhľadom vykreslený rozpor ideálov s jestvujúcim systémom v školstve. Téma o stave a zmysle učiteľského povolania je formovaná piesňami a komickým hereckým dialógom Jána Hyžu a Miroslavy Čajovej. Divadlo oProti získalo za túto inscenáciu ocenenie Golden Gander ako Objav roku 2015 na európskom festivale Kremnické gagy.

"V minulom roku sme naštudovali autorskú inscenáciu o stave slovenského školstva. Hra je venovaná učiteľom, študentom, rodičom, jednoducho všetkým, ktorí majú záujem diskutovať a premýšľať o tejto aktuálnej téme. Divadlo je mocný nástroj a veríme, že prispejeme k diskusii tým, že umožníme divákom vcítiť sa do kože jedného pedagóga, pokúšajúceho sa na jednej škole o zmysluplné naplnenie vyučovania, o zmenu," zdôvodňuje režisérka Daniela Evjáková.

Hercov Divadla oProti, Jána Hyžu a Miroslavu Čajovú, mohli diváci vidieť v niektorých inscenáciách brnenského Divadla Husa na provázku, Novej scény v Bratislave či v súkromných celoslovenských televíziách. Inscenácia režisérky Daniely Evjákovej "4:48 psychóza" bola vybraná na otvorenie sezóny Slovenského národného divadla (2013) a získala ocenenie za najlepšie divadlo mladých na Medzinárodnom festivale Suwalki Poľsko (2013). Medzi úspechy tohto divadla patrí nominácia hry dramaturgičky Melánie Krajancovej na Cenu Alfréda Radoka (2007), účasť na medzinárodných divadelných podujatiach Festival Setkání v Zlíne (2015), Kopřivafest v Kopřivnici (2015), Europees Figurentheater Festival Gent (2008), Festival českého profesionálního bábkového divadla Skupova Plzeň (2008), Medzinárodný festival Divadelná Nitra (2013, 2003), Zámocké hry zvolenské (2008) či Spectaculo Interesse Ostrava (2003).