Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Bratislava hostí po tretí raz Festival izraelského filmu

Kino Lumiere Foto: TASR

Festival sa koná v Kine Lumiére a potrvá do 20. februára.

Bratislava 19. februára (TASR) - Projekciou čiernej komédie s detektívnou zápletkou Klub vyvolených (2015) režiséra Amira Wolfa sa vo štvrtok 18. februára začal v Bratislave Festival izraelského filmu. Podujatie, ktoré organizuje izraelské veľvyslanectvo a Slovenský filmový ústav, dostal nový názov - KolNoa. "Je to hebrejské slovo v slovenskej transkripcii, ktoré znamená film. Samotné slovo KolNoa je zložené z dvoch slov, kol znamená zvuk, noa znamená pohyb," vysvetlil veľvyslanec Štátu Izrael v SR Zvi Aviner Vapni, ktorý je autorom nápadu festivalového názvu.

Festival sa koná v Kine Lumiére a potrvá do 20. februára. Všetky filmy premietajú v originálnej zvukovej verzii s anglickými a slovenskými titulkami. V programe figuruje päť najnovších a najzásadnejších izraelských snímok rôznych žánrov. Drámu zastupuje film z prostredia súdnej siene Viviane sa chce rozviesť (2014) z dielne filmárskej a súrodeneckej dvojice Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz, ktorý doteraz na Slovensku neuviedol žiadny festival a nedostal sa ani do kinodistribúcie. Film získal nomináciu na Zlatý glóbus v kategórii najlepší cudzojazyčný film, dostal ocenenie Najlepší izraelský film 2014 a ďalších 26 cien a nominácií (festivaly v San Sebastian, Palm Springs, Chicago, Hamburg). Snímka je zaujímavá aj tým, že ju natočili v troch jazykoch, okrem hebrejčiny v nej zaznie francúzština a arabčina.

Komediálny žáner na festivale zastupuje film Rozlúčkový večierok (2014) autorskej dvojice Sharon Maymon, Tal Granit. Úsmevnú snímku z prostredia domova dôchodcov na tému eutanázie mali možnosť vidieť diváci na viacerých svetových festivaloch. V Benátkach získala cenu publika. Festival premietne aj rodinnú drámu Jablká z púšte (réžia Arik Lubetzky, Matti Harar), v Izraeli jeden z najočakávanejších filmov roku 2014. Natočili ju podľa rovnomennej divadelnej hry, ktorá získala v Izraeli v roku 2006 ocenenie Najlepšia hra roka. Film rozpráva o medzigeneračnom konflikte medzi ortodoxnými rodičmi a ich dospievajúcou dcérou Rebekou, ktorú láka neortodoxný spôsob života.

KolNoa vyvrcholí v sobotu (20. 2.) o 20.30 najlepším izraelským filmom roku 2015 Baba Joon. Na festivale v Haife získal tento titul s podmanivou kamerou a hudbou päť ocenení a ďalšie tri nominácie, bol tiež izraelským kandidátom na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Dráma sa zaoberá vzťahmi v rámci trojgeneračnej iránsko-izraelskej rodiny žijúcej vidieckym spôsobom života.

TASR informovala za organizátorov festivalu Katarína Mináriková.