Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Komorná opera sa vrátila do Bratislavy

Na snímke zľava manažérka Katy Škrabáková, scénografka Laura Štorcelová, umelecká maskérka Ria Pontikis, generálny riaditeľ Komornej opery Bratislava Roman Müller, hudobný riaditeľ a dirigent Lukáš Kunst-Lederer a sólisti Komornej opery Bratislava Lenka Jombíková a Adam Nádler. Foto: Martin Turanovič/TASR

V Bratislave dnes oficiálne predstavili nové hudobné teleso formátu komorná opera, ktorá je súčasťou kultúrneho prostredia každej európskej metropoly.


Bratislava 5. júna (TASR) - V Bratislave dnes oficiálne predstavili nové hudobné teleso formátu komorná opera, ktorá je súčasťou kultúrneho prostredia každej európskej metropoly. V hlavnom meste táto inštitúcia, prezentujúca tvorbu mladých umelcov a študentov umeleckých škôl, 15 rokov absentovala. Situáciu sa rozhodli zmeniť a nadviazať na tradície členovia občianskeho združenia Komorná Opera Bratislava (KOB).

"Rozhodli sme sa znovu dať príležitosť mladým študentom umeleckých škôl zahrať si so živým orchestrom, zahrať si na javisku a získavať profesionálne skúsenosti, ktoré im škola až tak neumožňuje, pretože nie všetci majú možnosť dostať sa na javiská divadiel," uviedol dnes na tlačovej konferencii generálny riaditeľ KOB Roman Müller.

Dirigent a hudobný riaditeľ KOB Lukáš Kunst Lederer podčiarkol, že združenie, ktoré tvorí tím mladých umelcov, má ambíciu oživiť a priniesť do opery iný pohľad. "Nehráme sa na profesionálnu scénu, všetci sme študenti a absolventi konzervatórií alebo vysokých škôl umeleckého zamerania," doplnil s tým, že KOB má študentov priblížiť k poloprofesionalite. "Je to odrazový mostík pre väčšie scény, aby získali nejaký repertoár, či už z opernej alebo hudobno-dramatickej scény a dostali sa trošku aj do podvedomia dnešného hudobného podsvetia v rámci Československa."

Podľa Romana Müllera má KOB dať príležitosť všetkým umeleckým zložkám: "Nie je to len o operných spevákoch, chceme dať príležitosť aj mladým režisérom, dirigentom, scénografom, kostymérom, všetkým mladým ľudom zo škôl, ktorí nemajú kde získavať prax."



Predstavia nové tváre


Repertoár združenia budú tvoriť nielen komorné operné predstavenia, ale aj opereta či klasický muzikál. "Mojím veľkým snom je Bratislave prinavrátiť duch, ktorý tu bol v 90. rokov na Novej scéne, kde chodievali na operetné predstavenia turisti z celej Európy," podčiarkol generálny riaditeľ KOB, ktorá má dať príležitosť aj dielam súčasných slovenských autorov, libretistom, má byť "alternatívou pre mladých umelcov na Slovensku i v Českej republike".

Do budúcnosti pripravujú zakladatelia združenia, ktoré úzko spolupracuje s pedagógmi Štátneho konzervatória v Bratislave a VŠMU, tiež opernú súťaž venovanú ruskému tenoristovi Sergejovi Larinovi. Na realizácii koncertov chcú spolupracovať aj s charitatívnymi organizáciami.

Na vstup do sveta slovenskej opery si KOB vybrala titul Diela terezínskych skladateľov a opera Brundibár, ktorý mal premiéru 31. marca. Prvá repríza predstavenia, ktorým združenie podporí nadáciu Plamienok, sa uskutoční v utorok 10. júna v Dome kultúry Zrkadlový háj. V závere sezóny KOB predstaví svoje nové tváre, nových sólistov i členov zboru na galakoncerte 26. júna spoločne s hosťami, ostrieľanými profesionálmi - Boženou Ferancovou, Dušanom Jarjabkom a Ľudovítom Ľudhom. Viac informácií nájdu záujemcovia na www.komornaopera.sk.