Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

BRATISLAVA: Na koncert venovaný podpore ľudskosti prišli stovky ľudí

Na snímke diváci počas koncertu na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave v sobotu 12. septembra 2015. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podujatie podporila aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová či viacerí politici.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Stovky ľudí dnes prišli na bratislavský koncert Výzva na ľudskosť: LIVE, ktorý mal byť vyjadrením otvorenosti hlavného mesta Bratislavy. Podujatie v čase utečeneckej krízy okrem viacerých kapiel, ktoré vystúpili bez nároku na honorár, podporila aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová či viacerí politici.

"Bratislava bola vždy kozmopolitným mestom, kde žili všetky národnosti spolu. Keďže dnes sa koná v 65 mestách Európy pochod skôr nenávistný, proti islamu a cudzím elementom, tak sme si povedali, že nemôžeme nechať verejný priestor obsadzovať ľuďmi, ktorí sú málo alebo úplne netolerantní. Je to ideálna príležitosť ukázať, že pokojným spôsobom sa dá žiť s každým, ak sa ten človek správa tak ako my všetci," povedal novinárom riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti, spoluautor Výzvy na ľudskosť a spoluorganizátor koncertu Ján Orlovský.

Na snímke slovenský rapper Branislav Kováč (známy pod menom Vec) počas koncertu na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave v sobotu 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Zároveň zdôraznil, že organizátori nechceli ukázať, že sú lepší ako iní. "Neďaleko našich hraníc sa udiala obrovská tragédia. Myslíme si, že tak ako boli v minulosti menšie skupiny na Slovensku označované za nepriateľov národa, môže sa to stať každej inej skupine. My sme za to, aby ľudia žili v mieri a láske so všetkými, a toto je hlavné poslanie tohto koncertu," vysvetlil Orlovský s tým, že od slovenskej vlády očakáva zodpovednejšiu rétoriku s cieľom upokojiť obyvateľstvo obávajúce sa vlny migrantov.

Na snímke diváci počas koncertu na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave v sobotu 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Dubovcová priznala, že sa obávala zlyhania. "Aj to tak prvé týždne vyzeralo, že zlyháme. Ale teraz som presvedčená, že sa nám to nemôže stať. Uvedomujeme si, čo je človek. A človek musí pomáhať človeku, preto si prajem, aby nás bola absolútna väčšina," povedala publiku ombudsmanka.

Na snímke diváci počas koncertu na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave v sobotu 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Predseda Mostu-Híd Béla Bugár uviedol, že sa islamizácie Európy nebojí. "Obyčajní ľudia nemajú informácie, ktoré môže mať aktívny politik či člen vlády. Ale práve člen vlády straší, ak hovorí, že sem príde 300 či 400 moslimov, budú chcieť postaviť mešity a zmenia našu kultúru a charakter štátu. To je strašenie. Na Slovensku žije 2000 moslimov a len v Bratislave majú tri modlitebne. Zmenilo sa niečo?" pýtal sa Bugár. Napriek odmietavému postoju ku kvótam je presvedčený, že SR by viac ako 2000 utečencov zvládla. "Náš azylový systém je veľmi prísny, tak čoho sa máme báť?" dodal.

Na snímke uprostred spevák Michal Kaščák so skupinou Bez ladu a skladu počas koncertu na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave v sobotu 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Islamizácie sa nebojí ani poslanec Martin Poliačik (SaS). "Ja sa bojím nárastu extrémistických tendencií v spoločnosti, extrémnych názorov, bojím sa ľudí, pre ktorých demokratické princípy a ľudské práva nič neznamenajú. Európa v minulosti zvládla oveľa ťažšie výzvy a krízy a Slovensko tiež už potvrdilo, že ak treba, vie sa postaviť na nohy, zvládnuť čokoľvek a prežiť," odkázal.

Na snímke vpravo spevák Michal Kaščák so skupinou Bez ladu a skladu počas koncertu na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave v sobotu 12. septembra 2015.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Pozvanie na koncert Výzva na ľudskosť: LIVE prijali viaceré známe kapely a umelci. Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave vystúpili skupiny Bez ladu a skladu, Korben Dallas, Živé kvety či Para. Samotnú Výzvu podporilo už viac ako 11.000 ľudí vrátane prezidenta SR Andreja Kisku. Vznikla krátko po tragédii, keď v Rakúsku neďaleko slovenských hraníc bolo v dodávke nájdených 71 mŕtvych utečencov.

Dnešné akcie v Bratislave sa obišli bez narušenia verejného poriadku

Polícia v súvislosti s dnešnými akciami v Bratislave nezaznamenala prípady narušenia verejného poriadku, prípadne páchanie protiprávnej činnosti. TASR o tom informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Najskôr asi tisícka účastníkov protestovala na Námestí SNP proti islamizácii Európy. Na Hviezdoslavovom námestí sa zase stovky ľudí zišli na koncerte Výzva na ľudskosť.

Počas protestu polícia predviedla na oddelenie jednu osobu, ktorá nevedela hodnoverným spôsobom preukázať svoju totožnosť.

Zhromaždenie proti islamizácii pokračovalo vo večerných hodinách v Malackách. Krátko po 18.00 h v blízkosti Záchrannej brigády HaZZ na Továrenskej ulici policajné hliadky obmedzili na slobode troch ľudí. Ani tí nevedeli hodnoverne preukázať svoju totožnosť, preto skončili na príslušnom policajnom útvare. "K použitiu donucovacích prostriedkov zo strany zasahujúcich príslušníkov Policajného zboru nedošlo," priblížil Szeiff.