Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Začína sezóna tanca a oslnivých rób. Otvoril ju Ples v opere

Na snímke vľavo herečka Monika Hilmerová, vpravo jej manžel Jaro Bekr prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

V historickej budove Slovenského národného divadla sa v sobotu uskutočnil 16. ročník prestížneho podujatia, ktoré tradične otvára plesovú sezónu na Slovensku.

Bratislava 10. januára (TASR) – Anglický spevák Paul Young slávnostným úderom na gong otvoril v sobotu večer (9.1.) v historickej budove Slovenského národného divadla 16. ročník Plesu v opere. Po siedmykrát má toto prestížne podujatie dobročinný charakter, výťažok poputuje nadácii Socia na zriadenie a prevádzku štvrtého Centra včasnej intervencie na Slovensku, ktoré má pribudnúť v Banskej Bystrici.



Hviezdou večera bol Paul Young. Jemu patrilo pódium po polnoci. Zaplnený parket sa zabával pri známych hitoch tohto 59-ročného speváka, medzi nimi Love Of The Common People, Some People, Senza Una Donna, Don't Dream It's Over, I'm Gonna Tear Your Playhouse Down či Come Back And Stay. Pri hite Everytime You Go Away bol spevák milo prekvapený tým, že refrén si s ním zaspievali aj plesoví hostia.

Na svojom konte má Paul Young osem vydaných albumov, takže má z čoho vyberať. Úspech mu priniesol hneď ten prvý No Parlez z júla 1983, ktorý sa dostal na prvé miesto rebríčka albumov. Presne o týždeň oslávi tento sympatický Angličan 60. narodeniny.



Úspech u plesových hostí mala aj skupina Modus na druhú. Skupina v zložení Janko Lehotský, Oskar Rózsa, Eugen Vizváry, František Griglák a Martin Valihora so speváčkou Katkou Knechtovou oživila skladby dnes už legendárnej skupiny Modus. Z pódia zazneli songy Keď sa raz oči dohodnú, Kapely starnú, Veľký sen mora či hit Úsmev, s ktorým vyhrala skupina zlatú Bratislavskú lýru.

Rovnaký úspech mala speváčka Jana Kirschner so sprievodnou skupinou. Aj ona zvolila známe piesne, pri hitoch Modrá, V cudzom meste, Sama, Miluješ nemiluješ či Na čiernom koni sa parket zaplnil. Jana pripravila aj prekvapenie, keď na pódium pozvala Petra Lipu a v duete zaspievali pieseň Slnko z jej repertoáru.

Ples v opere má charitatívny rozmer. "My sa už niekoľko rokov v rámci Plesu v opere venujeme problematike chorých detí. Vďaka tomu stretávame mnohých odborníkov, ktorí nám aj trocha rozširujú obzory v tejto oblasti. Už keď sme spolupracovali s Perinatologickými centrami, tak sme zistili, že práve tá včasná intervencia je problém. Rodiny s deťmi so zdravotným znevýhodnením majú limitované možnosti, kam sa obrátiť. Vďaka Nadácii Socia sme zistili, že sa to dá riešiť práve prostredníctvom Centra včasných intervencií a že je ich na Slovensku málo, iba tri - v porovnaní s Českou republikou, kde ich je 47. Takže to bolo rozhodnutie, že toto je oblasť a téma, na ktorú by sme chceli upozorniť a ktorú by sme chceli podporiť morálne aj finančne," uviedla pre TASR Andrea Cocherová, riaditeľka Plesu v opere.



"Tento večer je raz v roku a je jedinečný. Teším sa na uvítací ceremoniál aj na podávanie rúk veľmi významným osobnostiam, ktoré sem prídu. Sú to veľmi príjemní ľudia, rád si s nimi podám ruku a porozprávam o programe v rámci plesu. S niektorými sa nevidíme celý rok a práve na plese je na to čas. Nie som síce bravúrny tanečník, ale zatancujem si rád," dodal domáci pán generálny riaditeľ SND Marián Chudovský.

"Prestavbu priestorov divadla sme začali v utorok o polnoci, prvá sa montuje podlaha, po nej lustre, materiál priviezlo 20 avií, stavalo 40 ľudí, hotoví sme boli vo štvrtok v noci, aby v deň pred plesom už mali účinkujúci priestor na skúšku a generálku otváracieho ceremoniálu. Celý program bol štylizovaný ako sen, tak sme výzdobu zvolili do poľného štýlu. Demontáž je samozrejme jednoduchšia, stihneme ju za 24 hodín, v pondelok (11.1.) bude javisko scény opäť k dispozícii súboru," doplnil Miloš Pietor, architekt a scénograf plesu.

Odpoveď Richarda Lintnera, bývalého reprezentanta Slovenska a dnes riaditeľa spoločnosti Pro–Hokej, na otázku, či si je istejší na ľadovej ploche, alebo tanečnom parkete, bola jasná. „Jasné, že ľad. Večer začal veľmi pekne, máme s manželkou pekný zážitok. Na hokej neviem zabudnúť, ale je to fajn stretnúť sa so známymi ľuďmi v takomto veľmi peknom prostredí.“

Na snímke uprostred Šéf Pro-Hokeja Richard Lintner s manželkou Danielou prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


„Je jasné, že ľadová plocha je mi bližšia ako tanečný parket,“ uviedol Zdeno Cíger, tréner slovenskej hokejovej reprezentácie. „Tanec mi ide menej, nemám sa mu čas venovať popri množstve povinností, ktoré mám. Pozvanie na ples som dostal prvýkrát už pred tromi rokmi, čím som bol poctený. Robím to však hlavne kvôli priateľke, ktorá sa raz za rok teší na takúto výnimočnú akciu. Je tu veľa príjemných ľudí, ktorých poznáme a pritom sa počas roka nemáme čas v pokoji porozprávať,“ dodal.

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger s manželkou Xéniou prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


„Vďaka tomu, že už po niekoľkýkrát máme možnosť prísť sem a stretávať sa s tými istými hosťami, cítim sa tu fantasticky. Sú tu dobrí ľudia, príjemní, múdri, od ktorých môžem získať zaujímavé informácie a skúsenosti, takže pre mňa je to aj ľudský posun. Hity skupiny Modus či Paula Younga, príjemná zábava,“ povedala pre TASR moderátorka Iveta Malachovská.

„Tento ples je úžasný, máme tu veľa priateľov. Nie som síce plesový lev, ale povinné tance s manželkou rád absolvujem. Ale veľmi sa teším od budúceho týždňa na detskú operu, lebo s ňou máme veľký úspech. S Martinom Vanekom sme vymysleli projekt Figaro sem, Figaro tam, deti objavujú svet opery a sú čarovné,“ dodal manžel Martin Malachovský.

Na snímke operný spevák Martin Malachovský s manželkou Ivetou prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


„Divadlo je moja životná láska, takže tu sa cítim veľmi dobre. Som síce plesový typ, ale v tom zmysle, že na plesoch vo väčšine účinkujem. Toto je jediný ples, na ktorý som sa prišla zabaviť,“ uviedla pre TASR speváčka a herečka Katarína Hasprová. Po plese sa sústredí na novú postavu v muzikáli Mačky, ktorú dostala. A teší ju aj to, že sa dostala do užšieho výberu nominácie na cenu Thálie za muzikál Sunset Boulevard, ktorý hrá v Ostrave.

„Ja som trochu ako doma,“ hovorí pre TASR hudobníčka Silvia Šarköziová, členka orchestra Cigánski diabli, s ktorým účinkujú v budove opery s titulom Carmen. „Milujem plesy, či už na nich účinkujeme, alebo sa iba zabávame, milujem prípravu na ples, líčenie, účes, šaty a všetko, čo k tomu patrí,“ dodala.

Zo zoznamu účinkujúcich je tu hlas Katky Knechtovej, ktorá spievala so skupinou Modus na druhú. „Nie som veľmi plesový typ, moje plesy sú vždy spojené s prácou. Mám pocit, že som do dnešného dňa neabsolvovala ani jeden ples, na ktorom by som sa iba zabávala. Ale na tom tohtoročnom som sa bavila aj na pódiu veľmi dobre.“ K účinkovaniu so skupinou Modus na druhú dodala: Stretli sme na jednom firemnom evente, kde som spievala dve pesničky z éry Modusu. Keď ma oslovili nato, či by som s nimi nespievala viac piesní, tak som súhlasila, lebo pesničky Modusu mám veľmi rada. Sú to krásne slovenské piesne, ktoré majú energiu a baví ma spievať ich. A s touto partiou muzikantov to bolo veľmi dobré.“ Hneď v ďalších dňoch sa bude speváčka venovať intenzívne príprave koncertného turné, ktoré absolvuje v marci.

„Projekt Modus na druhú je veľmi zaujímavý krok, ktorý vznikol spontánne, uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Hlavne to bol pre nás prvý oficiálny koncert, takže aj pre nás to bolo vzrušenie. Nie som veľmi dobrý tanečník ani plesový typ, nepijem, nefajčím, milujem dobré jedlo, ale ešte radšej ho varím,“ doplnil hudobník a producent Oskar Rózsa.

Na snímke vľavo herec Lukáš Latinák s manželkou Annou prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke herec Martin Huba s manželkou Dagmar prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke vpravo prezident Hasičského a záchranného zboru SR Alexander Nejedlý a vľavo redaktorka televízie Markíza Danica Kleinová prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke vpravo tanečník Peter Modrovský a vľavo moderátorka Adela Banášová prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke neurológ Pavel Traubner s manželkou Katarínou prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke uprostred herec František Kovár s manželkou Danielou prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke podnikateľ Boris Kollár, ktorého sprevádza Andrea Heringhová, prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke herec Vladimír Černý s manželkou Ivetou prichádzajú na 16. ročník dobročinného Plesu v opere 9. januára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann