Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

SĽUK sa vracia k projektu letného Tábora múz

Na snímke vystúpenie umeleckého súboru SĽUK. Foto: TASR/Martin Baumann

Už v máji oslávia Deň detí v Slovenskom ľudovom umeleckom kolektíve, kde nebude chýbať pestrý program a tvorivé dielne inšpirované tradičnou ľudovou kultúrou pre deti aj dospelých.

Bratislava 5. apríla (TASR) – Po dvojročnej prestávke sa Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK) opäť vracia k letnému Táboru múz, ktorý sa zameriava na rozvoj múzických schopností, výtvarných a manuálnych zručností detí prostredníctvom workshopov pod vedením profesionálnych umelcov. Pre TASR to dnes potvrdila manažérka SĽUK-u Lucia Sopková.

Profesionálni umelci dokážu naučiť deti umenie nielen realizovať, ale aj kriticky o ňom premýšľať a diskutovať, čo je veľmi dôležité nielen pre umelecký, ale osobnostný rast vôbec,“ uviedla Sopková s tým, že SĽUK si chce prostredníctvom tábora vychovávať vlastného diváka už od útleho veku a zároveň rozvíjať jeho vzťah k tradičnej ľudovej kultúre. V tomto duchu sa v SĽUK-u už viac rokov realizuje aj program Tradície pre budúcnosť.

Už v máji oslávia Deň detí v SĽUK-u, kde nebude chýbať pestrý program a tvorivé dielne inšpirované tradičnou ľudovou kultúrou pre deti aj dospelých, na jún je naplánovaný druhý ročník medzinárodného podujatia Folk Expo Slovakia – nová platforma pre folklórny priemysel. „Súčasťou podujatia budú okrem scénických programov výstavy, filmové projekcie, vedecká konferencia, tanečné workshopy, prezentácie nositeľov tradícií i súčasných umelcov,“ doplnila Sopková. Cieľom projektu je podľa nej prezentovanie klasických a inovatívnych prístupov k tradičnej ľudovej kultúre, ale aj vzdelávanie, spájanie folklórnych a nefolklórnych komunít a podpora vzájomného odovzdávania si informácií a skúseností.

Popri bohatej ponuke vystúpení a predstavení SĽUK nezabúda ani na omladenie členov tanečného súboru. Už tento piatok (7.4.) o 13.00 hod sa v SĽUK-u v Rusovciach uskutoční konkurz pre tých, ktorí by sa chceli stať profesionálnymi tanečníkmi tohto telesa. Prihlásiť sa môže každý záujemca, ktorý má najmenej 17 rokov, ovláda ľudový tanec na pokročilej úrovni a pozná základy klasického tanca a iných tanečných techník.