Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Ukrajinský trh predstaví v Starej tržnici tradície tejto krajiny

Na snimke pohľad na Vegánsky hody 19. marca 2017 v Starej tržnici v Bratislave. Foto: TASR - Andrej Galica

Súčasťou podujatia bude tiež kultúrny program. O 10.00 h sa začne bezplatný workshop zameraný na tvorbu ukrajinských veľkonočných kraslíc pod vedením umelkyne Oksany Lukomskaye.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Ukrajinské pokrmy a sviatočné jedlá spojené s Veľkou nocou, ale aj bežné ukrajinské potraviny a cukrovinky budú rozvoniavať v sobotu 8. apríla v Starej tržnici na Námestí SNP v Bratislave. Občianske združenie (OZ) Sme spolu totiž pripravuje v rámci tradičného potravinového trhu Trh-Piac-Markt aj Ukrajinský trh. Ten svoje pomyselné brány na prvom poschodí otvorí o 10.00 h a potrvá do 15.00 h.

Jeho cieľom je prezentácia aktivít ukrajinskej komunity na Slovensku, najmä jej tradície. "Za posledné tri roky sa najmä vďaka udalostiam na Ukrajine Ukrajinci dostali na prvú priečku migrantov smerujúcich na Slovensko," hovorí predsedníčka OZ Kristína Miková. Okrem jedla a sladkých či slaných pokrmov budú pre návštevníkov pripravené rôzne ďalšie výrobky, ako sú výšivky či textílie a iná ručná tvorba. "Pre milovníkov umenia bude pripravená výstava diel ukrajinskej umelkyne a jej slovenských žiakov," doplnila Miková.

Súčasťou podujatia bude tiež kultúrny program. O 10.00 h sa začne bezplatný workshop zameraný na tvorbu ukrajinských veľkonočných kraslíc pod vedením umelkyne Oksany Lukomskaye. Pokračovať bude počas celého trvania trhu. Od 13.00 h predstaví svoje aktivity uvedené občianske združenie, ktoré sa zameriava na humanitárnu a rozvojovú činnosť, najmä na východe Ukrajiny. Návštevníkom sa tiež predstaví spevácky zbor Shevchenko či študenti Ukrajinskej školy v Bratislave. "Počas trhu sa uskutoční aj verejná zbierka na pomoc ukrajinskej detskej nemocnice," dodala Miková.