Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

V Bratislave vystavujú tvorbu svetoznámeho slovenského umelca Kosiceho

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa odborníkov patrí Gyula Kosice k pionierom geometrickej abstrakcie, konkretizmu a op-artu vo svete.

Bratislava 20. januára (TASR) – Už len do nedele (24.1.) možno spoznať pestrú tvorbu svetoznámeho výtvarníka Gyulu Kosiceho na výstave Hydrokinetik v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy (GMB). Je to prvá veľká prezentácia diel tohto slovenského rodáka v strednej Európe.

Prečo je u nás neznámy, v čom je multimediálnym umeleckým priekopníkom, v ktorých mestách sú na verejných priestranstvách jeho diela, aké úspechy dosiahol a prečo tohto 91-ročného umelca uznáva svet, to sa možno dozvedieť v sobotu (23.1.) o 17.00 h na lektorskom sprievode výstavou s Vladislavom Malastom.

O výnimočnosti Kosiceho svedčí skutočnosť, že v argentínskom Buenos Aires má vlastné múzeum a v zbierke Centra Georges Pompidou v Paríži má od roku 2013 diela v stálej expozícii. Tie sú z tohto svetoznámeho múzea výnimočné zapožičané do Bratislavy. Ďalšie sú zo zbierok z Grenoblu, Lyonu a Györu i od súkromných zberateľov.

Výstava prináša základný obrys vývoja tvorby od prvých geometrických prác v hnutí Madí od 40. rokov 20. storočia cez koncept Hydropriestorového mesta až po súčasné podoby tvorby. Vytvoril ich z dreva, kovu, mosadze, skla, plexiskla, neónu, hliníka či vody. Pestrosť expozície na druhom poschodí potvrdzujú videá, dobový televízny šot z roku 1947, vyše osemminútová digitálna animácia Hydropriestorové mesto (2000-2002), na stenách farebná fotodokumentácia z rôznych expozícií či šesť zahraničných monografií z rokov 1979-2013.

Košický rodák (1924) vo videu spomína, že sa volal Ferdinand Fallik a ako štvorročný s emigrujúcimi rodičmi cestoval 35 dní loďou do Buenos Aires, kde sa usadil. Tiež prezrádza, prečo ho fascinuje voda, že je avantgardný vizionársky umelec. Popri utopistických dielach v nekonečnom priestore, soche a maľbe je aj básnik, spisovateľ a umelecké meno si vybral podľa rodného mesta. Od roku 1957 získal množstvo ocenení, naposledy vlani Cenu ministerky kultúry Argentíny.

Podľa odborníkov patrí Gyula Kosice k pionierom geometrickej abstrakcie, konkretizmu a op-artu vo svete. S netradičnými materiálmi rozvíja vlastnú koncepciu dynamického, mobilného umenia so zapojením fenoménu svetla (luminoskulptúry) a vody (hydrokinetizmus). Je medzinárodne uznávaným umelcom v oblasti geometrie a kinetiky. Bol pozývaný na najvýznamnejšie svetové prehliadky a výstavy: Bienále Sao Paulo, Bienále Benátky, Documenta Kassel, Bienále Montevideo či EXPO Zaragoza. Je čestným občanom mesta Buenos Aires a od roku 2010 aj Košíc. Expozíciu dopĺňa takmer 130-stranová publikácia, ktorú napísal kurátor výstavy Vladimír Beskid.