Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Bratislavská výstava ukazuje najlepšie fotografie zrakovo postihnutých

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Zámerom súťaže, ktorú každoročne na jar vyhlasuje ÚNSS, je prostredníctvom fotografií zachytiť buď fenomén svetla, alebo priamo či nepriamo priblížiť problematiku zrakového postihnutia.

Bratislava 29. novembra (TASR) – Výsledky tradičnej fotografickej súťaže zrakovo hendikepovaných ľudí Cesta svetla priblíži dnes o 17. hodine sprístupnená výstava v novej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Na jej vernisáži organizátor súťaže Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska odmení najúspešnejších, o ktorých rozhodla odborná porota.

"V kategórii farebná fotografia zvíťazil Gyula Kopcsandi, druhá je Ivana Potočňáková s fotografiou Anjel II. a tretie miesto za kolekciu fotografií získala Silvia Valachovičová. Čestné uznanie si odnesú Ján Belák a Martina Ivaničová. Kolekciu fotografií Petra Orvoša ohodnotila porota spomedzi čierno-bielych fotografií najvyššie. Druhému miestu sa poteší Róbert Ragan, tretiemu Blanka Mináriková, obaja tiež za kolekcie fotografií. Čestné uznanie získa Peter Hladký za Obrázok spoza bielej paličky," uviedla pre TASR manažérka pre PR Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Dušana Blašková.

Do 13. ročníka súťaže sa prihlásilo 28 autorov z viacerých krajín a spolu zaslali 120 fotografií. Zámerom súťaže, ktorú každoročne na jar vyhlasuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, je prostredníctvom fotografií zachytiť buď fenomén svetla, alebo priamo či nepriamo priblížiť problematiku zrakového postihnutia. Otvorená súťaž je v dvoch kategóriách: čierno-biela a farebná fotografia. Širokej verejnosti je sprístupnená prostredníctvom propagačného stolového kalendára, ktorý obsahuje výber fotografií, aj na viacerých výstavách.

"Nápad súťaže vznikol spontánne ako spôsob propagácie zrakovo postihnutých, priblíženie ich radostí a starostí. V prvých ročníkoch sa viac objavovala téma zrak, nevidiaci a slabozrakí, vodiace psy či Braillovo písmo. Neskôr došlo k rozšíreniu možností autorov a témou fotografií sa stalo svetlo ako fenomén," približuje vývoj Marián Horanič, ktorý je spolu s profesionálnymi fotografmi Miroslavom Zaťkom a Jánom Miškovičom členom poroty.

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vznikla v roku 1990. Je to občianske združenie, ktorého členmi sú zrakovo postihnutí ľudia, ich priaznivci, priatelia a rodičia. V súčasnosti má takmer 4200 členov združených v 65 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím v každom kraji Slovenska bezplatne.

Návštevníci činohry Slovenského národného divadla si výstavu vybraných fotografií môžu pozrieť do 9. januára 2017. V nasledujúcom roku bude s rôznym výberom fotografií vo viacerých slovenských mestách.