Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Divadlo Aréna uvedie anglickú komédiu o manželských vzťahoch

Na snímke režisérka Soňa Ferancová a herec Martin Hronský na tlačovej konferencii k premiére čiernej komédie anglickej autorky a herečky Pam Valentine Medzi nebom a zemou v divadle Aréna 12. októbra 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V tejto čiernej komédii sa občas zjaví anjel, prirúti svokra alebo záhadný realitný maklér.  Inscenácia je plná paradoxov, hravej irónie a absurdností, ale vyvoláva úsmev.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Po prvý raz bude na Slovensku uvedená zábavná divadelná hra Medzi nebom a zemou od anglickej autorky a herečky Pam Valentine. Jej premiéru pripravuje bratislavské Divadlo Aréna na 16. októbra.

"Hra sa v origináli volá Spirit Level a my sme ju premenovali na Medzi nebom a zemou, čiže odohrávajú sa tam veci medzi nebom a zemou. Dej o vzťahu dvoch manželských párov je v starobylom dome na anglickom vidieku, v ktorom je všetko možné. Jeden z párov je mŕtvy a sú tam z nich iba duchovia, ktorí nasťahovanému páru robia všeličo zlé, aby ho z domu vypudili," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii režisérka Soňa Ferancová.

Zároveň prezradila, že pri čítaní dobre napísanej hry uvedenou anglickou herečkou sa smiala a rozhodla sa posunúť jej humor ešte ďalej. "Inscenácia nie je vulgárna, nie sú tam žiadne kopance, ale verím, že niektorí diváci budú i plakať. Pre mňa je v nej jedna zásadná vec, že neveriaci v akomkoľvek zmysle začne veriť," dodala režisérka, ktorá sa humorným hrám venuje ostatných päť rokov.

V tejto čiernej komédii sa občas zjaví anjel, prirúti svokra alebo záhadný realitný maklér. Inscenácia je plná paradoxov, hravej irónie a absurdností, ale vyvoláva úsmev. Jej európsky úspech predchádzali mimoriadne úspešné televízne scenáre v niekoľkých sériách, ktoré Pam Valentine napísala v 70. rokoch minulého storočia a niekoľko divadelných jednoaktoviek. Divadlo ju zaujalo preto, že poskytuje jedinečnú šancu na spätnú väzbu s publikom. A to sa v rôznych krajinách teší z tejto hry, smeje sa na bizarnom špiritistickom príbehu, vtipných replikách a paradoxných situáciách. 

Inscenácia využíva všetky možnosti humoru zábavného, vtipného, absurdného a recesistického. Mnohí televízni diváci si pamätajú na slávny humor skupiny Monty Python. Isté vzájomné paralely možno odhaliť aj v tejto hre, kde sú odkazy na viacerých autorov a tvorcov anglického nonsensu, sarkazmu a vtipnej charakterovej komédie.

Vyše dvojhodinová inscenácia je podľa prekladu Danice Halákovej a v dramaturgii Ivety Škripkovej. Kostýmy navrhla Simona Vachálková, scénu Peter Janků, hudbu zložila a nahrala bratislavská skupina Longital. Na javisku sa vystriedajú herci Ján Gallovič v úlohe Jacka Camerona, Sláva Daubnerová (Susie Cameronová), Martin Hronský (Mark Webster), Richard Stanke (Simon Willis), Ivana Kuxová/Zuzana Norisová (Flic Willis), Táňa Radeva (Marcia Bradshawová) a ako strážny anjel Karin Haydu.



UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe video záznam, fotoreportáž a zvukový záznam