Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

VIDEO:Bratislavské Divadlo Aréna uvádza premiéru inscenácie Podvolenie

Na snímke zľava Juraj Mokrý (Francois), Dávid Uzsák (Godefroy Lampereur), Monika Potokárová (Myriam), Diana Demecsová (Eskort/Aíša/žena v burke), Ľubo Roman (Robert Rediger), režisér Marián Amsler, dramaturgička Saša Sarvašová, autor hry Peter Lomnický, Zuzana Kocúriková (Marie-Francoise Tanneurová/Sandra/Marine Le Penová) a Štefan Kožka (Alain Tanneur/Mohamed Ben Abbes) počas brífingu s novinármi k pripravovanej premiére Divadla Aréna Podvolenie 9. novembra 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

V jednotlivých postavách sa predstavia Juraj Mokrý, Monika Potokárová, Štefan Kožka, Zuzana Kocúriková, Ľubo Roman, Dávid Uzsák, Diana Demecsová a Saša Sarvašová.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Bratislavské Divadlo Aréna uvedie vo štvrtok 10. novembra premiéru inscenácie Podvolenie. Režisérom je Marián Amsler, dramatizáciu podľa knihy francúzskeho spisovateľa Michela Houellebecqa pripravil Peter Lomnický, spoluprácu na dramatizácii má Martin Čičvák, dramaturgičkou je Saša Sarvašová, scénu navrhol Juraj Kuchárek, kostýmy Martin Kotúček, hudbu skomponoval Slavo Solovic.

V jednotlivých postavách sa predstavia Juraj Mokrý, Monika Potokárová, Štefan Kožka, Zuzana Kocúriková, Ľubo Roman, Dávid Uzsák, Diana Demecsová a Saša Sarvašová.



Dramatizácia posledného románu súčasného francúzskeho autora Michela Houellebecqa z roku 2015 je príbehom Françoisa, profesora dejín literatúry na prestížnej francúzskej Sorbonne. Prežíva krízu stredného veku, nedokáže si nájsť vzťah, nič ho nezaujíma, v nič neverí. Je osobnostnou metaforou dnešného európskeho človeka, ktorý sa zmieta v prebytku slobody, voľnosti a mieru.

Známy provokatér Houellebecq odhaľuje jeho príbeh na pozadí spoločensko-politických súvislostí utopickej vízie Francúzska v roku 2022, kedy politické strany vo voľbách radšej podporia fiktívneho kandidáta Moslimskej jednoty, najmä pre obavy z hrozby víťazstva šéfky extrémnej pravice Marine Le Penovej. Kniha sa napriek svojej kontroverznosti stala bestsellerom v mnohých krajinách.

"Hry podľa tohto románu sa vo svete hrávajú, my sme sa rozhodli pre vlastnú dramatizáciu, pretože sme pociťovali potrebu upraviť niektoré veci viac do slovenského prostredia, vyzdvihnúť to, čo by viac rezonovalo v našom kontexte. Podotýkam, že tento román je sci-fi, pretože sa odohráva v roku 2022, takže nemá ambíciu analyzovať súčasnosť, naopak, na tejto fikcii ukázať, kam by to mohlo viesť," uviedol po dnešnej generálke režisér Marián Amsler.



"Celá sezóna sa nesie v duchu obrazu našej spoločnosti, takej kritiky a nastavenia otázok na margo toho, aký život žijeme, aké sú naše priority, čo sa deje s dnešnou spoločnosťou. Myslím, že postavenie tejto inscenácie v repertoári divadla bude výnimočné. Historické okolnosti, ktoré sa s ňou spájajú, aj to, že bola po dlhšom čase napísaná na objednávku divadla. Je to téma, ktorá je dnes veľmi háklivá, každý sa k nej vyjadruje, či už negatívne, alebo pozitívne. Myslím, že u divákov aj v repertoári divadla bude mať svoje veľmi silné miesto," uviedla pre TASR dramaturgička Saša Sarvašová.

Tento román je slávny predovšetkým pre to, že téma je dnes populárna, navyše vyšiel presne v deň, keď teroristi postrieľali redakčný tím humoristického časopisu Charlie Hebdo, pre čo Houellebecq aj zrušil tlačové konferencie k tomuto románu. Fabula je o tom, že v budúcnosti sa moslim stane vo Francúzsku prezidentom. Je to háklivé, dnes sa o tom v Európe veľa hovorí a priživujú sa na tom krajní populisti, ktorí rozdúchavajú nezmyselne niektoré veci.