Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Bratislavské divadlo Ticho a spol. v premiére uvedie hru Woyzeck

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Woyzeck je poslednou a nedokončenou hrou Georga Büchnera. Prvýkrát sa však, paradoxne, dostala na javisko až 76 rokov po Büchnerovej smrti.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Prvou premiérou v novej sezóne bratislavského divadla Ticho a spol. je inscenácia Woyzeck na motíve hry nemeckého spisovateľa a dramatika Georga Büchnera. Uvedie ju v sobotu 22. septembra o 19. hodine, repríza bude 13. októbra.

"Mňa zaujala základná línia, ktorá celým Woyzeckom plynie, a to je akási dehumanizácia spoločnosti. Keďže žijeme v dobe, kde predstavitelia vlád sa hanbia použiť slovo imigrant iba preto, že by to mohlo mať negatívny vplyv na voličov, myslím si, že téma dehumanizácie je stále aktuálna," hovorí o impulzoch na inscenovanie Woyzecka režisér Robo Horňák.

Podľa Lucie Doubravovej z uvedeného divadla sa premiéra nesie v znamení novej klasiky. Woyzeck je poslednou a nedokončenou hrou Georga Büchnera. Prvýkrát sa však, paradoxne, dostala na javisko až 76 rokov po Büchnerovej smrti, no odvtedy tvorí neoddeliteľnú súčasť svetovej divadelnej kultúry.

Za inscenáciou stojí voľné zoskupenie mladých divadelníkov, ktorí prácu na nej začali počas štúdia herectva. Diváci budú mať možnosť vidieť mladých hercov, Jerguša Horvátha, Viktóriu Hodvan, Dávida Seleckého, Jakuba Matejčíka, Mojmíra Procházku, Dianu Mikovú, Dianu Rozkošovú a Františku Horváthovú. Kolektív v medzigeneračnom dialógu doplnil v postave doktora etablovaný herec Patrik Minár.

"Tichácky režisér Robo Horňák s mladým kolektívom vytvorili originálnu inscenáciu na motíve kultovej divadelnej hry. Woyzeck divadla Ticho a spol. je vyústením dlhodobého projektu Work in Progress, ktorého hlavným zámerom je umožniť začínajúcim umelcom rozvíjať sa v tvorbe na profesionálnej pôde a akademické poznatky doplniť praktickým stretom s divákom," dodala Doubravová.