Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Kultúra

Bratislavské jazzové dni 2015 majú za sebou prvý večer

V bratislavskej Inchebe sa 23. októbra 2015 v Bratislave začal 41. ročník festivalu Bratislavské jazzové dni. Na snímke uprostred Radovan Tariška (saxafón) a Adrian Varady (bicie) počas vystúpenia Andreas Varady band feat Radovan Tariška. Foto: TASR/Michal Svítok

Záver prvého večera patril formácii Snarky Puppy, čo je inštrumentálna fusion kapela, nová koncertná hviezda amerického jazzu.

Bratislava 24. októbra (TASR) – Bratislavské jazzové dni majú za sebou prvý festivalový večer. Zodpovedná úloha otvoriť celé trojdňové podujatie padla na slovenskú formáciu GrooveHub, ktorá pred rokom zvíťazila v súťaži Pódium mladých talentov Nadácie SPP. Tá je súčasťou festivalu a GrooveHub tak získali právo na otvárací koncert. Trojica muzikantov príjemne prekvapila, ich mix jazzu, funku či latina prináša do skladieb hravosť, rockovú dravosť i element prekvapenia. Na svojom konte majú vydaný debutový album Enter the Hub. Ich vystúpenie ocenil aj moderátor večera Peter Lipa.

GrooveHub na pódiu striedala formácia Andreas Varady Band s hosťujúcim slovenským saxofonistom Radovanom Tariškom. Ešte iba 18-ročný Andreas má slovenské korene, narodil sa v roku 1997 v Rimavskej Sobote. Hrať na gitare sa učil od štyroch rokov, keď mal desať, presťahovala sa rodina do írskeho Limericku.

Andreas začínal ako zázračné dieťa, deväťročný pouličný gitarista na uliciach Limericku a Corku. Ako trinásťročný sa stal najmladším headlinerom v londýnskom klube Ronnie Scott’s, objavil sa na titulke magazínu Guitar Player a pozvali ho na Montreux Jazz Festival. Tam ho počul a videl hrať Quincy Jones. Andreas Várady s ním onedlho už podpisoval zmluvu, a vstúpil do prvej ligy jazzu. Varadyho hrdinami boli George Benson a Django Reinhardt. Prvý menovaný ho pred rokom angažoval ako predskokana na svoje americké aj európske turné. Geniálny mládežník mal už vtedy podpísaný kontrakt s kultovou značkou Verve. Album vyšiel v auguste 2014 v produkcii Quincyho Jonesa.

Varady hral prvýkrát s Tariškom vo svojich dvanástich rokoch a druhýkrát v máji tohto roku. Podľa hudobnej ikony Quincyho Jonesa je Andreas jedným z najtalentovanejších hudobníkov na našej planéte. Plne to potvrdil aj na „džezákoch“, fúzia s Radovanom Tariškom slávila úspech, čo ocenilo aj zaplnené hľadisko.

„Line-up je extrémne kvalitný, každý rok sa kvalita džezákov zvyšuje. Atmosféra je tu skvelá vďaka ľuďom, ktorí sem prídu, aj vďaka muzikantom a kapelám, ktoré na pódiu hrajú. S Andreasom sa nám hralo skvele, on je človek, ktorý neustále hľadá nové formy a veľmi ho to baví, samozrejme aj mňa s ním, motivujeme sa navzájom. Hudba je reč srdca a človek sa potrebuje vcítiť do toho druhého, džez si vyžaduje dokonalú dušu, dokonalého človeka,“ povedal pre TASR po vystúpení Radovan Tariška.



Z iného, ale rovnako špičkového súdka bolo aj Jeff Ballard Trio. Jeff Ballard je fenomenálny americký bubeník, do svojich koncertných a štúdiových kapiel ho pravidelne pozývajú najväčšie hviezdy jazzu. V Bratislave sa predstavil so saxofonistom Chrisom Cheekom a so spevákom a gitaristom Lionelom Louekeom.

Jeff Ballard svoju kariéru začal na konci osemdesiatych rokov, tri roky hral v sprievodnej skupine speváka a klaviristu Raya Charlesa. Z rodnej Kalifornie sa presťahoval do New Yorku, kde sa stal dôležitou postavou scény. Hrával s hudobníkmi ako Kurt Rosenwinkel, Brad Mehldau, Avishai Cohen, Guillermo Klein, Larry Grenadier či Ben Allison. V roku 1998 ho angažoval Chick Corea. Jeho hviezda odvtedy stúpa stále vyššie a vyššie.

Záver prvého večera patril formácii Snarky Puppy, čo je inštrumentálna fusion kapela, nová koncertná hviezda amerického jazzu. Skupina vedená basgitaristom Michaelom Leagueom bola minulý rok prvýkrát nominovaná na cenu Grammy. Michael League len nedávno oslávil tridsiatku, ale na konte už má spoločné hranie s viacerými hviezdami ako Patti Austin či Chris Potter. Jeho hlavnou aktivitou je však vlastná skupina Snarky Puppy, ktorá za desať rokov existencie vydala desať albumov a odohrala stovky koncertov.

Kapela Michaela Leaguea z Brooklynu má skoro štyridsať nestálych členov, na americkej scéne ju preto prezývajú „farma“. V Bratislave sa predstavili v tradičnej zostave basa, gitara, bicie, perkusie, klávesy a dychová sekcia.

„Snarky Puppy je skupina mladých intelektuálov, pre mňa vyzerajú ako študenti z nejakej univerzity, ktorí sú v Bratislave na výlete. Majú rovnaký vek, vyzerajú ako spolužiaci, ale urobili v muzike takú dieru do sveta, ako sa málokomu podarilo. Ich líder Michael League píše geniálnu hudbu, s ktorou si našiel miesto na veľkej a širokej náročnej scéne. Všetky ich koncerty sú vypredané, chodia na nich hlavne mladí, čo je najväčší dar tejto hudby, pretože prechádza aj do ďalšej generácie,“ povedal pre TASR jeden z hlavných organizátorov festivalu Peter Lipa.