Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Bratislavské jazzové dni 2015 majú za sebou druhý večer

Slovák Lukáš Oravec počas vystúpenia kapely Bob Mintzer quintet na 41. ročníku festivalu Bratislavské jazzové dni v Bratislave 24. októbra 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Hviezdou druhého večera bol Gregory Porter, americký skladateľ a hlavne výborný jazzový a soulový spevák.

Bratislava 25. októbra (TASR) – Bratislavské jazzové dni majú za sebou druhý a rovnako úspešný festivalový večer. Sériu štyroch vystúpení otváral známy slovenský basgitarista Juraj Griglák & Company. Spolu s ním sa na pódiu predstavili americkí muzikanti Poogie Bell (bicie), Chris Hemingway (saxofón) a domáci Eugen Vizváry (klávesy).

Juraj Griglák vydal v decembri 2014 nový album Time To Fly, na ktorom účinkuje aj dvojica týchto amerických muzikantov. Za túto platňu získal ocenenie Esprit 2014, čo je cena za najlepší jazzový album roka. Z neho zahrali skladby First Moment, Time To Fly, Inside, Slepovica. Podľa ohlasu divákov výborný úvod večera.

V uplynulých dňoch pribudla na pulty knižných obchodov publikácia Džezáky s podtitulom Doba a scéna. Na „džezákoch“ po Griglákovom vystúpení ju pokrstili autori Marián Jaslovský, Peter Lipa, jeden z hlavných organizátorov festivalu Pavel Daněk a riaditeľ vydavateľstva Slovart Juraj Heger. Výpravná kniha, ktorá mapuje doterajších 40 ročníkov festivalu zároveň predstavuje akýsi katalóg fotografií a zborník textov, ktoré s podujatím tesne súvisia.

Druhým na pódiu bol Bob Mintzer, americký jazzový saxofonista, skladateľ, aranžér a líder big bandu. Mintzer je stálym členom formácie Yellowjackets, so skupinou vydal osemnásť albumov a bol osemkrát nominovaný na Grammy. Cenu Grammy napokon dostal aj so svojim big bandom. Štyri mesiace v roku koncertuje s Yellowjackets, v ostatných sa venuje koncertovaniu s vlastnou skupinou, komponovaniu, vyučovaniu jazzu na univerzite či hosťovaniu po boku jazzových aj popových hviezd. Hral a nahrával s poprednými umelcami, akými sú Buddy Rich, Steve Winwood, Aretha Franklin či Bobby McFerrin. Na džezákoch hral Bob Mintzer už v roku 1991 spolu s Rudy Linka Bandom, tento rok si priviezol vlastný Quintet.



Boba Mintzera striedal kanadský basgitarista Alain Caron so skupinou. Za svoju vyše dvadsaťročnú kariéru hral po boku hudobníkov ako Didier Lockwood, Billy Cobham, Dennis Chambers, Gino Vannelli či Frank Gambale. V osemdesiatych rokoch so skupinou UZEB vydal desať albumov. Desať vydal aj ako sólista, ostatný štúdiový album Multiple Faces vyšiel pred dvoma rokmi. V tomto roku Alainovi Caronovi vyšiel koncertný album, ktorý nahral so svojim kvartetom. Pred dvoma rokmi dostal ocenenie Oscar Peterson Lifetime Achievement Award za celoživotné dielo. Vystúpenie Boba Mintzera aj Alaina Carona malo u publika veľký ohlas.

Hviezdou druhého večera bol Gregory Porter, americký skladateľ a hlavne výborný jazzový a soulový spevák. Za svoj tretí album Liquid Spirit sa stal aktuálnym držiteľom ceny Grammy za najlepší jazzový vokálny album. Na Grammy bol nominovaný už pred piatimi rokmi za debut Water, dva roky neskôr aj za pesničku Be Good z rovnomenného druhého albumu.

Na snímke americký jazzový spevák, skladateľ a herec Gregory Porter počas koncertu na 41. ročníku festivalu Bratislavské jazzové dni v Bratislave 24. októbra 2015.
Foto: TASR/Michal Svítok

Gregory sa do pozície medzinárodnej hviezdy dostal veľmi rýchlo, trvalo to iba niečo vyše roka po vydaní prvého albumu. Pozíciu speváckej megastar definitívne potvrdil podpisom zmluvy s legendárnou značkou Blue Note Records a vydaním albumu Liquid Spirit. Ten mohutne zarezonoval tak v popových a jazzových hitparádach, ako aj u náročnej kritiky a u jazzových kolegov. Liquid Spirit sa stal najčastejšie streamovaným jazzovým albumom všetkých čias. Na jar tohto roku sa Gregory Porter prvýkrát predstavil na Slovensku. Podľa nadšených reakcií koncert v bratislavskej Starej tržnici bol viac ako fantastický.

Porter cestuje po svete so skvelou kapelou, s ktorou koncertuje už tri roky, jej členmi sú Chip Crawford (klavír), Aaron James (kontrabas), Emanuel Harrold (bicie), Yosuke Sato (altsaxofón). Ohlas bol skvelý, Porter musel dať prídavok a z pódia odchádzal nakoniec pol druha hodiny po polnoci. Publikum nadšene reagovalo počas celého vystúpenia potleskom, krikom aj piskotom. To všetko jazzové koncerty na rozdiel od iných žánrov povoľujú.