Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Bratislavské jazzové dni v Komárne s Petrom Lipom

Peter Lipa, ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Hudobnú časť Dní mesta Komárno spestria aj jarné Bratislavské jazzové dni v amfiteátri na nádvorí Dôstojníckeho pavilónu.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Už tradične sú jarné Bratislavské jazzové dni súčasťou Dní mesta Komárno. Platí to aj v tomto roku, v amfiteátri Dôstojníckeho pavilónu vystúpi 28. apríla Komárňanský Dixieland Band, česká speváčka Petra Börnerová s kapelou a Peter Lipa s kapelou.

Hudobnú časť Dní mesta Komárno spestria aj jarné Bratislavské jazzové dni v amfiteátri na nádvorí Dôstojníckeho pavilónu. Koncertný program otvorí v sobotu 28. apríla Komárňanský Dixieland Band, ktorý koncertuje od roku 1984. Okrem Slovenska hráva na festivaloch v Maďarsku a vo Francúzsku. V deväťdesiatych rokoch kapela často účinkovala v budapeštianskom Benko Dixieland klube.

Česká speváčka Petra Börnerová založila svoj band spolu so slovenským bubeníkom Tomášom Bobrovniczkým. V roku 2008 sa sformovala nová zostava s Milošom Železňákom, Pavlom Novákom a Petrom Oberländerom. S novou zostavou prišiel aj nový zvuk a vlastné autorské kompozície v štýle folk-jazz-blues.  

Záver bude patriť Petrovi Lipovi, ktorý je najvýznamnejšou osobnosťou slovenského jazzu. Spevák, skladateľ, organizátor, moderátor, manažér jazzového diania, dramaturg, je promotérom popredného európskeho festivalu Bratislavské jazzové dni. Tvorba jedného z najlepších európskych jazzových spevákov vychádza z bluesu, soulu i klasického mainstreamového idiómu. Lipove rozpätie siaha od klasických jazzových štandardov a dixielandu, cez latinskoamerický jazz, jazzový šansón a spirituál, až po funky a rock. Jeho sprievodnú kapelu tvoria Peter Lipa mladší (klávesy), Robert Rist (bicie), Michal Šimko (basová gitara) a Radovan Tariška (saxofón).

Vrcholom 5. ročníka jarného festivalu Bratislavské jazzové dni 2012 budú koncerty v bratislavskej Inchebe 24. mája, kde vystúpia svetové hviezdy Marcus Miller a skupina Level 42, domácu scénu budú zastupovať špičkoví hudobníci kapely Finally.