Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Bratislavskú čučoriedku získal M. Labuda a Dobrý trh v Starom meste

Z udeľovania Ceny Júliusa Satinského – Bratislavská čučoriedka v rámci Bratislavského bálu v bratislavskej Redute 30. januára 2016. Na snímke zľava herec Marián Labuda, ocenený v kategórii Osobnosť za jedinečný prínos do divadelného a filmového umenia na Slovensku a v Čechách, Illah Van Oijen a Barbara Zavarská, ktoré prišli s myšlienkou oživiť ulice a dvory starej Bratislavy a vytvorili Dobrý trhv Starom meste. Foto: TASR - Miroslav Košírer

V kategórii Idea – počin boli ocenené Illah Van Oijen a Barbara Zavarská za vytvorenie bratislavského Dobrého trhu a koncept oživenia ulíc a dvorov starej Bratislavy.

Bratislava 31. januára (TASR) – Slávnostne vyzdobené priestory bratislavskej Reduty patrili v sobotu večer jubilejnému pätnástemu Bratislavskému bálu, ktorý uzatvára plesovú sezónu v slovenskej metropole.

Tradíciou bálu je udeľovanie Ceny Júliusa Satinského – Bratislavská čučoriedka. Čestná rada v trinástom ročníku udelila ocenenie v kategórii Osobnosť hercovi Mariánovi Labudovi za jedinečný prínos do divadelného a filmového umenia na Slovensku a v Čechách. V kategórii Idea – počin boli ocenené Illah Van Oijen a Barbara Zavarská za vytvorenie bratislavského Dobrého trhu a koncept oživenia ulíc a dvorov starej Bratislavy.

Marián Labuda (*28.10.1944, Hontianske Nemce) vyštudoval herectvo na VŠMU, v roku 1964 nastúpil do SND. V roku 1968 bol spoluzakladateľom Divadla na korze, v rokoch 1971 - 1989 bol členom Novej scény v Bratislave, od januára 1990 je členom Činohry SND. Hosťoval vo viacerých divadlách v Českej republike. Vytvoril viac ako 100 dramatických postáv, stvárnil množstvo rozhlasových, televíznych a najmä filmových postáv, hral vo viac ako štyridsiatich filmoch. Je držiteľom viacerých ocenení, medzi nimi Český lev za film Záhrada režiséra Martina Šulíka či štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy v oblasti kultúry.

Dve dámy, Illah Van Oijen a Barbara Zavarská prišli s myšlienkou oživiť ulice a dvory starej Bratislavy. Vytvorili Dobrý trh, trikrát do roka autentickú turistickú atrakciu v centre mesta, ktorú navštívi 15 tisíc návštevníkov. Ten prináša jedinečnú atmosféru, prezentuje lokálnych umelcov a podporuje začínajúcich mladých predajcov, čím sa stáva lákadlom pre obyvateľov aj návštevníkov hlavného mesta. Pani Illah Van Oijen (1981) je Holanďanka, v roku 2005 prišla študovať fotografiu na VŠVU a ostala žiť v Bratislave, Barbara Zavarská (1980) je absolventkou architektúry s doktorátom na VŠVU v Bratislave.

„Všetkým patrí moje poďakovanie, toto ocenenie znamená pre mňa, že aj keď už nebude toto ocenenie, tí znalci, ktorí sa budú chcieť v tom vyznať a budú listovať, kto a v ktorom roku bol ocenený, tak si to nájde. Toto sa nedá vymazať. Na Jula Satinského spomínam len v tom najlepšom, naučil ma jesť vidličkou, naučil ma miništrovať,“ povedal pre TASR Marián Labuda.

„Znamená to pre nás veľmi veľa, máme pocit, že prvýkrát si nás všimlo aj oficiálne vedenie, že nám dali pochvalu, že aj takáto vec ako trh v Starom meste môže znamenať niečo viac, že aj komunitná práca, ktorú robíme, niečo znamená,“ uviedla pre TASR Barbara Zavarská.

Ples je v plnom prúde, plesových hostí zabáva Big Band Gustava Broma, orchester Váci Szimfonikus Zenekar, speváci Pavol Hammel, Janek Ledecký, skupiny Starmania, Silent Trio a Hex.