Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Na udeľovaní cien Brit Awards triumfovali David Bowie a Arctic Monkeys

Moderátor večera JAmes Corden (uprostred) a americký spevák Prince sa fotia mobilom na udeľovaní prestížnych hudobných cien Brit Awards. Foto: TASR/AP

Britská indie rocková kapela Arctic Monkeys zároveň ako prvá skupina získala po tretí raz cenu za najlepší britský album a za najlepšiu britskú skupinu.

Londýn 20. februára (TASR) - "Rock and roll nikdy neumrie," vyhlásil frontman skupiny Arctic Monekys Alex Turner v stredu večer na udeľovaní najdôležitejších britských hudobných ocenení v Londýne.

Britská indie rocková kapela Arctic Monkeys prekonala na odovzdávaní hudobných cien Brit Awards rekord. Ako prvá skupina získala po tretí raz cenu za najlepší britský album (AM) i za najlepšiu britskú skupinu.Arctic Monkeys už v oboch kategóriách dominovali v rokoch 2007 a 2008. Najlepší album je na Brit Awards považovaný za hlavnú cenu.

Člen skupiny Arctic Monkeys Alex Turner vystupuje na udeľovaní prestížnych hudobných cien Brit Awards
Foto: TASR/AP
Za najlepšieho britského mužského interpreta roka vyhlásili Davida Bowieho, ktorý túto cenu získal naposledy pred tromi desaťročiami. Vo veku 67 rokov sa tiež stal vôbec najstarším držiteľom ceny Brit. Hudobník, ktorý žije v New Yorku, na odovzdávanie osobne neprišiel. Cenu zaňho prevzala modelka Kate Mossová, oblečená v kostýme pripomínajúcom Bowieho známu postavu Ziggyho Stardusta. Bowie sa vlani po desiatich rokoch hudobnej pauzy prekvapivo vrátil na scénu s albumom The Next Day.

Najlepšou britskou sólovou interpretkou sa stala favorizovaná Ellie Gouldingová; cenu jej odovzdal spevák Prince. V zahraničných kategóriách sa víťazmi stali Američan Bruno Mars, Novozélanďanka Lorde a francúzske elektronické duo Daft Punk, ktoré len nedávno získalo päť amerických cien Grammy.



Chlapčenská skupina One Direction dostala cenu za najlepší videoklip (Best Song Ever), o ktorej rozhodovali diváci v hlasovaní na sociálnych médiách počas vysielania. Druhý rok po sebe ju tiež ocenili v kategórii globálny úspech - podľa najvyššieho počtu predaných nahrávok.

Najlepším britským singlom roka je Waiting All Night od elektronickej skupiny Rudimental.

Slávnostné odovzdávanie 34. ročníka cien Brit Awards, ktoré organizuje združenie britského fonografického priemyslu, sa konalo v londýnskej O2 Arena za účasti početných hviezd. Na pódiu vystúpili okrem iných Beyoncé a Katy Perryová, podujatie moderovali Noel Gallagher a rapper Tinie Tempah.