Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

VIDEO: Kate Bushová vytvorí nápis na pamätník Emily Brontëovej

Britská speváčka Kate Bushová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Speváčku požiadali, aby vytvorila nápis na jeden zo štyroch kamenných pamätníkov, ktoré budú inštalované na trase medzi domovom Brontëových v meste Haworth a ich rodiskom v neďalekej obci Thornton.

Londýn 26. apríla (TASR) - Britská popová speváčka Kate Bushová autorsky prispeje k vytvoreniu pamätníka sestier Brontëových na yorkshirskej pustatine. Stane sa tak 40 rokov po tom, ako speváčka vydala svoju najznámejšiu skladbu Wuthering Heights (Búrlivé výšiny), inšpirovanú rovnomenným jediným románom Emily Brontëovej.

Bushovú požiadali, aby vytvorila nápis na jeden zo štyroch kamenných pamätníkov, ktoré budú inštalované na trase medzi domovom Brontëových v meste Haworth a ich rodiskom v neďalekej obci Thornton. Bushová, ktorá napíše pasáž o Emily, označila túto príležitosť za "poctu a šancu poďakovať sa jej", informovala vo štvrtok stanica BBC.



Speváčka je jednou zo štyroch umelkýň, ktoré nápisy o sestrách vytvoria. Poetka laureátka Carol Ann Duffyová vytvorí pasáž na pamätník Charlotte Brontëovej, poetka Jackie Kayová vytvorí poklonu pre Anne Brontëovú a novelistka Jeanette Wintersonová prispeje na štvrtý pamätník venovaný kultúrnemu dedičstvu sestier Brontëových.

Štvoricu pamätníkov slávnostne odhalia 7. júla v rámci Bradfordského literárneho festivalu. Riaditeľka tohto podujatia Syima Aslamová pre BBC uviedla, že každý z nápisov bude v maximálnom rozsahu 100 slov.