Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

V Británii objavili jeden z najstarších fragmentov Koránu

Rukopis na univerzite v Birminghame, 22. júla 2015 Foto: TASR/AP

Nález pozostáva z dvoch pergamenových listov, ktoré zachytávajú časti kapitol 18 a 20 posvätnej knihy islamu.

Londýn 22. júla (TASR) - Fragment jedného z najstarších rukopisov Koránu objavili britskí vedci v knižnici Birminghamskej univerzity, kde písomnosť ležala nepovšimnutá takmer jedno storočie. Na základe rádiokarbónovej metódy datovania sa zistilo, že rukopis má najmenej 1370 rokov, informovala dnes stanica BBC.

Nález pozostáva z dvoch pergamenových listov zachytávajúcich časti kapitol 18 a 20 posvätnej knihy islamu. Text je vyhotovený atramentom v prvopočiatočnej podobe arabského písma známeho ako hidžází. Podľa vedcov ho mohol dokonca vytvoriť niekto, kto žil v rovnakej dobe ako samotný prorok Mohamed.

Rádiokarbónové datovanie, ktorého presnosť je vyše 95 percent, totiž ukázalo, že pergameny pochádzajú z rokov 568-645. Predpokladá sa, že Mohamed žil v rokoch 570-632. "Tieto rukopisy nám umožňujú nahliadnuť do čias, keď práve vznikal islam," podotkol David Thomas, profesor religionistiky na Birminghamskej univerzite.

Rukopis je súčasťou Minganovej zbierky pozostávajúcej z vyše 3000 kusov blízkovýchodných dokumentov, ktorá vznikla v 20. rokoch 20. storočia. Predstavitelia Birminghamskej univerzity uviedli, že nález predstavia aj na výstave, ktorá sa bude konať v októbri v Barberovom inštitúte krásnych umení v Birminghame.