Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Prvá Britannica z roku 1768 odporúčala špagety ako afrodiziakum

Encyclopaedia Britannica Foto: TASR

Napriek tomu, že sa mení obsah, rozsah i médiá, na ktorých prichádza k ľuďom, Britannica sa stále usiluje zachovať si prvenstvo v poskytovaní obsiahlych informácií slúžiacich vzdelávaniu.

Edinburgh/Bratislava 6. decembra (TASR) - Pred 245 rokmi, v decembri 1768, vyšiel prvý diel prvého vydania veľkej encyklopédie nazvanej Encyclopaedia Britannica.

Niektoré pramene udávajú presný dátum vydania 6. december 1768. Stalo sa to v škótskom Edinburghu, ktorý v tom čase podľa dobového kronikára zažíval svoj zlatý vek a bol mestom vzdelania a škôl a domovom literátov, filozofov a mysliteľov.

Za myšlienkou vytvoriť encyklopédiu určenú na rozširovanie vedomostí obyvateľstva stáli tlačiar Colin Macfarquhar a rytec Andrew Bell. Združili skupinu vedcov, spisovateľov a filozofov, ktorí mali písať jednotlivé články knihy a dohľadom nad editorstvom publikácie poverili 28-ročného učenca Williama Smellieho. Príspevky mali byť zoradené abecedne do častí veda a umenie.

Ako zaujímavosť možno uviesť, že v prvom vydaní sa 40 strán venuje chorobám koní a rovnakých 40 strán je zasvätených algebre – a v celej obrovskej knihe nie je ani zmienka o deťoch. O americkej Kalifornii sa napríklad uvádza, že nie je jasné, či ide o polostrov alebo ostrov a Austrália alebo Nový Zéland, ktoré v tom čase už boli objavené, nestoja autorom ani za zmienku. A talianske špagety, ktoré boli v tom čase novinkou, sa odporúčali v hustej polievke ako afrodiziakum.

Prvý diel encyklopédie vyšiel v roku 1768, ďalšie dva do roku 1771. Celkovo mala encyklopédia v prvom vydaní 2391 strán, obsahovala aj štyri veľké prílohy plné tabuliek a 160 medirytín, ktorých autorom bol Bell. Celé vydanie záujemcovia ihneď rozchytali.

Druhé vydanie, v desiatich dieloch, prišlo do kníhkupectiev v rokoch 1777-1784. Na americkom kontinente sa Encyclopaedia Britannica objavila v pirátskom vydaní už v roku 1790. Majiteľom jej desiatich dielov boli aj George Washington a Thomas Jefferson.

Jedenásta edícia Britannicy z roku 1911 vyšla v spolupráci s univerzitou v Cambridgei a potom sa majiteľmi práv na jej vydávanie stali Američania Horace Hooper a Walter Jackson. Prispievateľmi do encyklopédie boli okrem iných aj Sigmund Freud, Albert Einstein, Marie Curie-Sklodowska, Lev Trockij a aj svetoznámy kúzelník maďarského pôvodu Harry Houdini.

V roku 1929 sa aktivity spoločnosti vydávajúcej encyklopédiu presťahovali do USA a na ďalšie miesta. V tom čase malo každé vydanie encyklopédie svoju vlastnú dočasnú pracovnú skupinu.

V súčasnosti spoločnosť zamestnáva ľudí, ktorých úlohou je držať krok s rýchlym nárastom poznatkov vo všetkých oblastiach, pričom jej obsah môžu tvoriť aj neanonymní používatelia, ktorí však musia byť kontrolovaní expertmi.

Digitálna verzia encyklopédie existuje od roku 1981, v roku 1989 vyšla na CD. Nasledovali jej ďalšie vydania v modifikáciách určených napríklad pre školy, deti a mládež.

Napriek tomu, že sa mení obsah, rozsah i médiá, na ktorých prichádza k ľuďom, Britannica sa stále usiluje zachovať si prvenstvo v poskytovaní obsiahlych informácií slúžiacich vzdelávaniu.

Prvé vydania encyklopédie sa nezachovali. Najstarším známym je vydanie z roku 1915, ktoré bolo pred niekoľkými rokmi ocenené na 3650 britských libier.

zdroj: www.telegraph.co.uk, http://answers.yahoo.com