Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Britský veľvyslanec v SR vo štvrtok odovzdá cenu Ľ. Feldekovi

Na archívnej snímke spisovateľ Ľubomír Feldek. Foto: TASR/Martin Baumann

Garth doteraz ocenil dvoch Slovákov.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska si 25. výročie nadviazania diplomatických vzťahov so Slovenskou republikou pripomenie udelením Ceny veľvyslanca. Vo štvrtok ju na slávnostnej recepcii dostane slovenský básnik, prozaik, dramatik a prekladateľ Ľubomír Feldek.

"Pán Feldek sa na Slovensku zaslúžil o zviditeľnenie a šírenie toho najlepšieho z našej klasickej kultúry. Jeho preklady Shakespeara prispievajú k obohateniu divadelných repertoárov a bavia všetky generácie Slovákov," uviedol britský veľvyslanec Andrew Garth. Feldek do slovenčiny preložil 16 diel anglického dramatika Williama Shakespeara.

Garth doteraz ocenil dvoch Slovákov, ktorí "predstavujú exemplárny príklad silných väzieb medzi našimi národmi". Prvou bola výskumníčka Monika Gullerová, ktorá na Univerzite v Oxforde skúma využitie DNA pri liečbe rakoviny. Druhým bol Ivan Schwarz, ktorý dostal ocenenie in memoriam. Počas druhej svetovej vojny slúžil v britskom kráľovskom letectve a bol jedným z najúspešnejších československých letcov.