Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Na poslednú rozlúčku s pilierom LGT T. Somlóom prišli stovky ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rodák z Budapešti kedysi začínal s hudbou v detskom veku ako huslista, sa neskôr stal mimoriadne úspešným hudobným klaunom a ako člen formácie Luxor precestoval sťaby "cirkusant" celý svet.

Budapešť 21. júla (TASR) - Stovky ľudí, najbližší, priatelia, kolegovia i obdivovatelia sa dnes v Budapešti zúčastnili na poslednej rozlúčke s významnou osobnosťou maďarskej rockovej scény - skladateľom, spevákom, multiinštrmentalistom Tamásom Somlóom, ktorý zomrel po dlhej chorobe v noci na utorok vo veku 68 rokov.

Rodák z Budapešti, ktorý kedysi začínal s hudbou v detskom veku ako huslista, sa neskôr stal mimoriadne úspešným hudobným klaunom a ako člen formácie Luxor precestoval sťaby "cirkusant" celý svet.

Láska k hudbe však napokon zvíťazila a Tamás Somló je dnes nielen v Maďarsku uznávaným pojmom ako člen formácií Omega (1964-1967), Kex (1969-1971), Non Stop a od roku 1973 ako spevák, basgitarista, saxofonista a autor mnohých skladieb skupiny Locomotiv GT. S jeho menom sa spája desať maďarských a sedem exportných albumov LGT. V jeho diskografii figuruje aj šesť sólových albumov.

Medzi najznámejšie skladby Somlóa patrili Álomarcú lány, Ülök a járdán, Valamit mindig valamiért, Boogie a zongorán alebo Nagyon kell, hogy szeress či Annyi mindent nem szerettem még.

Dlhoročným kolegom, spoluhráčom a priateľom Tamása Somlóa bol aj na Slovensku dobre známy skladateľ, pianista a spevák Gábor Presser, ktorý pre agentúru MTI vyzdvihol jedinečnosť mimoriadnej osobnosti zosnulého, jeho hlasu a speváckeho štýlu.

Podľa Presserových slov sa po prvý raz stretli zrejme v roku 1968, keď sa fakticky striedali v skupine Omega, v ktorej si zahrali iba niekoľkokrát. Pred 43 rokmi potom spojili sily v skupine LGT.

"Nepoznám človeka, ktorý by sa na Tamása hneval. Život uzavrel tak, ako žil: Na posledné vystúpenie, ktoré sa uskutočnilo snáď pred mesiacom, už dokázal odísť veľmi ťažko, ale neodriekol ho, pretože v Pécsi hral na charitatívnom koncerte pre choré deti," uviedol Presser.

Už v stredu večer si priatelia uctili Somlóovu pamiatku na neformálnej pietnej akcii v Budapešti, a to na mieste, kde v minulosti opakovane koncertovala i skupina LGT.