Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Bývalý vojnový reportér vystavuje fotografie v košickom Kulturparku

ŽI A PAMÄTAJ je názov výstavy fotografií a veršov bývalého frontového reportéra z Vietnamu Mira Tuleju pri príležitosti 65. výročia nadviazania diplomatických stykov medzi Vietnamom a Československom a 70. výročia vyhlásenia nezávislej Vietnamskej demokratickej republiky. Foto: TASR/Jakub Kotian

Výstava je venovaná 65. výročiu nadviazania diplomatických stykov medzi Vietnamom a Československom a 70. výročiu vyhlásenia Vietnamskej demokratickej republiky.

Košice 27. marca (TASR) – Bývalý frontový reportér z Vietnamu Miroslav Tuleja vystavuje svoje fotografie spolu s veršami v košických Kasárňach Kulturpark. Výstava pod názvom Ži a pamätaj – Live and Remember je výberom fotografií z čias, keď autor pôsobil ako spravodajca armádneho denníka Obrana lidu vo Vietname. Zachytáva obdobie rokov 1970 až 1973.

"Prvýkrát som do Vietnamu šiel, keď som mal 27 rokov, bolo to v roku 1970. Ako mladý chalan som žil v obrovskej eufórii z pristátia Američanov na Mesiaci. Keďže som veľký fanúšik kozmonautiky, priame prenosy ma fascinovali. O dva-tri mesiace po tom úžasnom prvom pristátí na Mesiaci som prišiel do Vietnamu, kde som videl takpovediac mesačnú krajinu, ktorú vlastne spôsobili kolegovia tých astronautov, vojenskí piloti. Tí sa snažili severný Vietnam poslať do doby kamennej, to je výrok jedného z amerických generálov," povedal pre TASR Miroslav Tuleja.

„Keď som išiel do Vietnamu po podpise Parížskych dohôd v roku 1973, kolegovia sa ma pýtali, že načo tam idem, veď sa tam už nič nedeje. Vtedy som si uvedomil, že vlastne čo je to vojna a čo znamená pre ľudí, keď sa skončí,“
zaspomínal si Tuleja.

Autor nevystavuje prevažne frontové snímky, tie sú podľa jeho slov iba v jemných náznakoch. Prezentuje hlavne zábery z prvých dní mieru.

"Tá obrovská eufória, nadšenie, ktoré prepuklo v prvých dňoch mieru, to bolo čosi úžasné. Bol to pre mňa neuveriteľný zážitok a ja som si uvedomil, že najžiadanejším, najočakávanejším okamihom každej vojny je jej koniec. Vo vojne totiž trpia najmä ženy, deti a starí ľudia, ktorí sú bezbranní. Vojaci majú bunkre, nepriestrelné vesty, prilby, ale ženy, deti a starci sú bezbranní ako nahí v tŕní," tvrdí autor fotografií.



Tuleja sa často stretol s otázkou, či sa nebojí ísť do krajiny, v ktorej sa bojuje. "Strach vždy príde až neskôr. Človek si to neuvedomuje. Uvedomí si to, až keď sa vráti domov, že to mohol byť jeho koniec. Žije tam s tými ľuďmi, v tom istom nebezpečenstve ako oni, počuje tie isté sirény a uteká do tých istých bunkrov," dodal Tuleja.

Vernisáž sa v Bravo – Galérii v Kasárňach Kulturpark konala v deň teroristických útokov v Bruseli. "Ani pán Tuleja, ani my, keď sme organizovali túto výstavu, sme nevedeli, aké veľmi dôležité bude posolstvo tejto výstavy a naozaj v každej jednej básni je odkaz do dnešných čias. Keď sa nám zdalo, že slovo vojna je veľmi ďaleko a že sa už skončila, tak práve teraz je táto situácia veľmi blízko a všetci si želáme iba mier," uviedla viceprimátorka Košíc Renáta Lenártová.

Výstava je venovaná 65. výročiu nadviazania diplomatických stykov medzi Vietnamom a Československom a 70. výročiu vyhlásenia Vietnamskej demokratickej republiky. Koná sa za podpory Honorárneho konzulátu Vietnamskej socialistickej republiky v Košiciach, Ministerstva kultúry SR a spoločnosti FTP Slovakia. Záštitu nad ňou prevzal primátor Košíc Richard Raši. Výstava potrvá do 10. apríla a návštevníkom bude prístupná denne okrem pondelka v čase od 11.00 do 18.00 h.