Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

Celkovým víťazom Fest Anča 2023 sa stal švajčiarsky film Armat

Na snímke logo Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča, ktorý sa konal v priestoroch Stanice Žlina-Záriečie v Žiline v sobotu 1. júla 2023. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Cenu Anča Award za najlepší slovenský animovaný film získal film Pochyby režisérky Adely Križovenskej z pražskej FAMU.

Žilina 2. júla (TASR) - Švajčiarsky film Armat sa stal celkovým víťazom a držiteľom ocenenia Anča Award za najlepší krátky animovaný film na 16. ročníku festivalu Fest Anča. Víťazov vyhlásili v sobotu (1. 7.) v Mestskom divadle v Žiline. TASR o tom informoval PR manažér festivalu Peter Barnáš.

Víťazný film rozpráva príbeh Elodie, ktorá sa snaží zistiť viac o arménskom pôvode svojej rodiny. Vedie rozhovory s otcom, strýkom, pratetou a objavuje drsnú históriu svojich predkov. "Porota vyzdvihla, že ide o univerzálny príbeh o riešení rodinných problémov naprieč niekoľkými generáciami, ktorým hlboké traumy nedovoľujú prejaviť obyčajnú lásku," uviedol Barnáš.
Na snímke účastníčky Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča, ktorý sa konal v priestoroch Stanice Žlina-Záriečie v Žiline v sobotu 1. júla 2023.
Foto: TASR - Daniel Stehlík

Cenu Anča Award za najlepší slovenský animovaný film získal film Pochyby režisérky Adely Križovenskej z pražskej FAMU. "Krátka filmová esej, ktorá prostredníctvom hlasov štyroch autorov z rôznych oblastí umenia opisuje fázy tvorivého procesu. Porota opísala film ako pôsobivú kombináciu animačných techník, ktorá hravou formou zobrazuje každodenný boj umelca s kreativitou a potrebou starostlivosti o samého seba," doplnil PR manažér festivalu.

Belgickej snímke Kukla udelila porota ocenenie Anča Award za najlepší študentský krátky animovaný film. "Rozpráva príbeh o nelegálnom prespaní, nemotornom vlámaní, dvojici najlepších priateľov, ale aj o dlhých nechtoch. Porota v tomto prípade vyzdvihla, že ide o film, ktorého hravý vizuál a autentické dialógy nám pripomínajú, že sa máme na svet pozerať rebelskými očami a vážiť si vzácne medziľudské spojenia," dodal Barnáš.
Na snímke reklamné predmety, ktoré sa dali zakúpiť počas Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča v priestoroch Stanice Žlina-Záriečie v Žiline v sobotu 1. júla 2023.
Foto: TASR - Daniel Stehlík

Cenu Anča Award za najlepší animovaný videoklip získal argentínsky režisér Ezequiel Torres za videoklip No Lullaby. "Porota najviac oceňuje jeho filmovú výpravnosť, hudbu, ako aj dôležité posolstvo podpory a starostlivosti o našich blízkych, aj keď bojujú len s imaginárnymi démonmi," uzavrel PR manažér festivalu.