Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

O celoeurópskej filmovej cene môžu rozhodnúť aj deti zo Slovenska

Ilustračné foto Foto: TASR

Podujatie organizuje občianske združenie Boiler v spolupráci s Európskou filmovou akadémiou.

Bratislava 28. apríla (TASR) - V nedeľu 3. mája spojí Bratislavu s ďalšími 25 európskymi mestami odovzdávanie Cien mladého publika (Young Audience Award). Na základe stoviek detských porotcov ho udeľuje Európska filmová akadémia (European Film Academy). Aj deti zo Slovenska vo veku 12 až 14 rokov sa môžu stať členmi poroty a svojimi hlasmi rozhodnúť o víťazovi.

Dejiskom Filmového dňa mladého publika bude bratislavské Artkino za zrkadlom (DK Zrkadlový háj), prihlásiť sa však môžu deti z celého Slovenska. Pripravené sú premietania trojice súťažných filmov a diskusia so slovenskými filmovými profesionálmi, v ktorej sa mladí porotcovia dozvedia, ako vzniká film v našich podmienkach. Podľa slov Petra Gašparíka z iniciatívy Mladý film môže byť Filmový deň mladého publika prvým stretnutím potenciálnych filmových tvorcov a kritikov s ich budúcou profesiou. "Najmladší filmoví diváci a diváčky u nás nemajú veľa možností dostať sa do kontaktu s kvalitnou európskou kinematografiou. Vďaka nášmu podujatiu si môžu pozrieť tri z najlepších súčasných filmov pre svoju vekovú kategóriu, ale aj nazrieť do pomyselného zákulisia, a ktovie, možno sa aj motivovať pri výbere budúceho smerovania," uviedol Gašparík.

Podujatie môže byť pre slovenské mladé publikum zaujímavé aj tým, že v prestávkach medzi premietaniami ponúka možnosť spojiť sa prostredníctvom videokonferencie s rovesníkmi v ostatných európskych krajinách (Kosovo, Lotyšsko, Švédsko, Bulharsko, Gruzínsko, Izrael, Malta, Poľsko, Španielsko, Srbsko, Maďarsko, Rumunsko, Nemecko, Slovinsko a ďalšie).

Prihlasovací formulár nájdu záujemcovia na www.mladyfilm.sk. Vyplniť ho môžu do piatka 1. mája.

Mladí porotcovia budú hodnotiť švédsky film Moja chudá sestra/Min lilla syster (réžia Sanna Lenken, 2015), írsku snímku Ty si tiež škaredý/You're ugly too (réžia Mark Noonan, 2015) a trojicu dopĺňa taliansky film Neviditeľný chlapec/Il ragazzo invisibile (r. Gabriele Salvatores, 2014).

Podujatie organizuje občianske združenie Boiler v spolupráci s Európskou filmovou akadémiou.