Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Cena Anasoft litera 2016 putuje do Brazílie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Spomedzi 191 hodnotených kníh vydaných v roku 2015 vybrali do finále desať autorov a diel.


Bratislava 19. septembra (TASR) - Peter Macsovszky sa dnes večer v Bratislave stal 11. laureátom prestížnej slovenskej literárnej ceny Anasoft litera. Ocenenie získal za román Tantalópolis, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Drewo a srd/Vlna.

O víťazovi rozhodla odborná porota, ktorú tento rok tvorili literárne vedkyne Zuzana Bariaková a Marta Součková, veľvyslanec SR v Bruseli a prekladateľ Stanislav Vallo, literárny vedec a publicista Radoslav Passia, český vydavateľ a organizátor najväčšieho stredoeurópskeho literárneho festivalu Petr Minařík. Spomedzi 191 hodnotených kníh vydaných v roku 2015 vybrali do finále desať autorov a diel. Pri určení víťaza sa porota v závere rozhodovala medzi knihami Ballu - Veľká láska, Ireny Brežnej - Nevďačná cudzinka, Dušana Dušeka - Ponožky pred odletom a Petra Macsovszkého - Tantalópolis, ktorý napokon získal ocenenie "s prihliadnutím ku kontextu doterajšieho autorovho diela ako ďalší doklad jeho hľadačstva a tvorivej suverenity".

"Tento štylisticky originálny, mnohovrstevný text možno čítať viacerými spôsobmi - ako cestopis, autoreferenčnú prózu, ale tiež ako román o neľahkom hľadaní duchovnosti v čase kultu tela," uvádza sa v hodnotení poroty. Podľa nej román Tantalópolis poskytuje čitateľovi intelektuálnu "rozkoš z textu", núti ho zastaviť sa a znovu uvažovať o komplikovanosti vzájomného vzťahu vonkajšej reality a sveta kníh. Macsovszky porotu zaujal predovšetkým zmyslom pre humor a (seba)ironickým odstupom od intelektuálne náročných tém. Svoj vysoko individuálny autorský štýl navyše dokázal uplatniť v novom tematicko-žánrovom rámci, inovujúc cestopisný žáner v kontexte súčasnej slovenskej prózy.

"Tantalópolis je o hľadaní miesta pod slnkom. Pod tropickým. A potom je aj o načahovaní sa za plodmi raja. V raji však rastie veľa stromov, a preto je tam aj veľa tieňov,"
vyjadril sa o knihe sám autor. Macsovszky v súčasnosti žije v Brazílii, cenu za neho prevzal počas ceremoniálu v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava vydavateľ Peter Šulej a dlhoročný redaktor jeho diel Jaroslav Šrank.

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky, a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. Víťaz získal cenu honorovanú sumou 10.000 eur.

Okrem hlavného ocenenia bola opäť udelená aj Cena čitateľov, ktorú tento rok získal Dušan Dušek za knihu Ponožky pred odletom (Vydavateľstvo Slovart).