Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Na cenu Esprit 2016 ašpiruje 22 jazzových albumov

Z predstavenia nominácií na ceny za slovenský jazzový album roka ESPRIT. Na snímke autor myšlienky ceny Esprit Boris Čellár a hudobníčka Sisa Michalidesová. Foto: TASR/Michal Svítok

O víťazoch rozhoduje odborná porota, ale aj verejnosť internetovým hlasovaním.

Bratislava 30. marca (TASR) – Už piaty rok organizuje portál Jazz.sk ocenenia Esprit pre najlepšie slovenské jazzové albumy roka. O víťazoch rozhoduje odborná porota, ale aj verejnosť internetovým hlasovaním. Profily spolu s ukážkami nominovaných albumov sú od dnešného dňa zverejnené na webstránke jazz.sk. Do súťaže sú zaradené albumy slovenských hudobníkov, ktoré spadajú do kategórie jazzu a boli vydané v roku 2016. Za víťaza Ceny verejnosti ESPRIT je možné hlasovať do 21. apríla. Slávnostný večer s odovzdaním cien a trojkoncertom nominovaných sa uskutoční 30. apríla v bratislavskom Divadle Aréna.

Nominovaných je celkom 22 albumov, sú nimi Bratislava Hot Serenaders - Ja vodku rád pijem, CarpetCabinet - Be Good, Stay Strong, Live Long, Erbetes Quartet Iveta Lišková - 7th day, Eugen Botos & Finally – Final Definition, Eugen Vizváry – For Jaco, Fats Jazz Band - That Old Feeling, Five Gentlemen – Five Gentlemen present Jimmie Noone, Funny Fellows - Happy Feet, Hana Šebestová – Utajená, Hanka G & Ondrej Krajňák – Twin Flame, Inside Group - One and Zero, Jakub Tőkőly – Different Directions, Ján Hajnal - Bartók's Room, Kristína Prekopová – Úsvit, Ľubo Šamo Project - Good trip 1998 – 2016, Lukáš Oravec Quartet ft. Bob Mintzer – Ali, Miriam Bayle – Song, Pavol Bereza – Intuition, Peter Adamov – Portrait, Sisa Feher a Fehero Rocher – Cirrus, Swing Society Orchestra - Swing Society Orchestra a Valér Miko trio - Vibrations, states, emotions.



Hlavné ocenenie, Cenu odbornej poroty Esprit za najlepší jazzový album roka, vyberie porota zložená z hudobných žurnalistov, kritikov a promotérov v oblasti jazzu. Slávnostné udeľovanie cien sa uskutoční 30. apríla v bratislavskom Divadle Aréna. V rámci večera vystúpia Eugen Vizváry s projektom Part 2 For Jaco, Hanka G & Ondrej Krajňák a formácia Eugen Botos Finally. Živý prenos zo slávnostného večera bude vysielať rádio Devín, ktoré je partnerom podujatia.

Ocenenie Esprit za rok 2016 je piatym ročníkom podujatia, pričom držiteľom ocenenia za rok 2015 je skladateľka a hudobníčka Sisa Michalidesová za album Dream Rhapsody. Víťazmi predchádzajúcich ročníkov boli basgitarista Juraj Griglák (2014), trubkár Lukáš Oravec (2013) a gitarista Michal Bugala (2012).

Hlavnou myšlienkou projektu Esprit je podpora tvorivosti slovenských predstaviteľov alternatívneho, jazzového žánru. Deje sa tak priamou formou zviditeľňovania hudobných albumov vydaných v predchádzajúcom roku, pričom vďaka online prezentácii súťaže vzniká voľne dostupná databáza albumov s ukážkami a ich profilom.

Sošky ocenení pre Esprit Cenu verejnosti a Cenu odbornej poroty v tvare kontrabasu vytvorila sklárska výtvarníčka Gordana Glass, pričom jej prvý exemplár vlastní legendárny jazzový pianista a skladateľ Herbie Hancock, ktorú si odniesol ako darček po svojom bratislavskom koncerte v roku 2010.

A aký bol jazzový rok 2016? „V prvom rade bol najplodnejší, bolo nominovaných 22 albumov, čo je vynikajúce. Je vidno, že mladé kapely začali vydávať, že sa neboja konkurencie a odvážne idú do toho. Veľmi úspešný rok. Zaujímavosťou je, že máme šesť albumov, ktoré patria vokalistom, a to na Slovensku nebolo veľmi zvykom, že vokalisti spievajú džez. Väčšinou táto doména patrila Petrovi Lipovi, všetky albumy sú na vysokej úrovni. Máme medzinárodnú porotu, máme päť zahraničných porotcov, čo je podľa mňa výborné, lebo sú to ľudia, ktorí majú odstup od domácej scény, naozaj ide len a len o hudbu,“ povedal pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami hlavný organizátor ceny Esprit Boris Čellár.