Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Cenu Esprit za najlepší jazzový album získala Sisa Michalidesová

Na archívnej snímke hudobníčka Sisa Michalidesová. Foto: TASR/Michal Svítok

Slávnostné odovzdávania cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v pondelok 30. apríla v bratislavskom Divadle Aréna ako súčasť celosvetovej oslavy Medzinárodného dňa jazzu.

Bratislava 1. mája (TASR) – Sisa Michalidesová získala cenu Esprit za najlepší jazzový album vydaný v roku 2017. Ocenenie tejto hudobníčke a skladateľke patrí za album Chloe. Cenu verejnosti získalo zoskupenie AMC trio a Ľudová hudba Stana Baláža za album Ad Fontes. Slávnostné odovzdávania cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v pondelok 30. apríla v bratislavskom Divadle Aréna ako súčasť celosvetovej oslavy Medzinárodného dňa jazzu.

Sisa Michalidesová si cenu v podobe sošky kontrabasu z dielne slovenského akademického sochára Juraja Čuteka prebrala z rúk Johanna Kneihsa, jazzového redaktora ORF Ö1 a porotcu pre hlavnú cenu Esprit, ktorý v príhovore vyzdvihol domácu jazzovú produkciu: „Pokiaľ mám súdiť slovenský jazz podľa týchto 16 nominovaných albumov nahraných minulý rok, musím povedať, že úroveň je veľmi vysoká. Veľký dojem na mňa urobili aj debutové nahrávky mladých hudobníkov a, samozrejme, aj mnoho ďalších nahrávok. Myslím si, že sa nemusíte obávať o budúcnosť slovenského jazzu s hudobníkmi, akých tu máte.“

Cenu verejnosti získal album Ad Fontes projektu zoskupení AMC trio a Ľudová hudba Stana Baláža. Nahrávka odzrkadľuje prepojenie dvoch svetov - jazzu a slovenského folklóru s nachádzaním spoločných multižánrových prienikov.

Ocenenie Esprit za rok 2017 je šiestym ročníkom podujatia, pričom držiteľom ocenenia za rok 2016 je zoskupenie Lukáš Oravec Quartet za album Ali. Víťazmi predchádzajúcich ročníkov boli Sisa Michalidesová (2015), basgitarista Juraj Griglák (2014), trubkár Lukáš Oravec (2013) a gitarista Michal Bugala (2012).

Hlavnou myšlienkou projektu Esprit - udeľovania cien za najlepší slovenský jazzový album je podpora tvorivosti slovenských predstaviteľov alternatívneho, jazzového žánru. Deje sa tak priamou formou zviditeľňovania hudobných albumov vydaných v predchádzajúcom roku, pričom vďaka online prezentácii súťaže vzniká voľne dostupná databáza albumov s ukážkami a ich profilom.

Esprit ďalej nabáda k objektívnej konfrontácii názoru odbornej a laickej verejnosti, čo je prínosom nielen pre samotného autora diela. Ku každému z albumov zaujíma odborná porota konkrétne stanovisko, na druhej strane verejnosť prejavuje svoj názor formou hlasovania za najobľúbenejší album.

Cieľom realizátorov ceny Esprit je z odovzdávania ocenení vytvoriť pravidelnú udalosť, ktorá tak raz ročne vytvorí priestor pre stretnutie kultúrnej obce, spojenú s vysokohodnotným programom aktuálneho držiteľa ceny – koncertom so skladbami z oceneného albumu.

TASR informovala PR manažérka Zuzana Beňová.