Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Cenu Sebastian za šírenie hudby J.S.Bacha odovzdali trom osobnostiam

Nemecký skladateľ barokovej hudby, svojho času slávny organista a čembalista Foto: Teraz.sk/Wikipedia

Slávnostné odovzdanie ocenení laureátom sa uskutočnilo v Malom evanjelickom kostole na Panenskej ulici v Bratislave, kde sa konal pri tejto príležitosti aj koncert.


Bratislava 21. marca (TASR) - Traja významní slovenskí organisti a pedagógovia - Peter Franko, Marta Gáborová a Monika Melcová si prevzali dnes, v deň 331. výročia narodenia svetoznámeho majstra Johanna Sebastiana Bacha, z rúk predsedu občianskeho združenia Ars ante portas Jána Juráša Cenu Sebastian za roky 2014-2015. Toto ocenenie udeľuje Ars ante portas, o.z., za mimoriadny prínos k odkazu diela J. S. Bacha pre súčasníkov. Prvýkrát Cenu Sebastian udelili za roky 2005-2007.

Slávnostné odovzdanie ocenení laureátom sa uskutočnilo v Malom evanjelickom kostole na Panenskej ulici v Bratislave, kde sa konal pri tejto príležitosti aj koncert. Účinkovali tohtoroční traja laureáti Ceny Sebastian, ako aj laureát tohto ocenenia v roku 2014 violončelista Jozef Lupták, ktorý v čase udeľovania Ceny bol na koncertnom turné v Austrálii.

Mimoriadne Ceny Sebastian dnes udelili profesorovi Jánovi Valachovi, členovi odbornej poroty Ceny pri príležitosti jeho významného životného jubilea 90 rokov a ďalšiemu členovi poroty Ivanovi Kadlečíkovi in memoriam.

Ocenený Peter Franko, pedagóg organovej hry na Základnej umeleckej škole (ZUŠ) Humenné, po absolvovaní štúdia na košickom konzervatóriu v roku 1980 (prof. I. Sokol a K. Rečlo), založil na ZUŠ v Humennom organové oddelenie, kde už 37. rok vštepuje žiakom lásku k organovej hudbe. Vďaka snahe P. Franka a podpore všetkých doterajších dekanov humenskej farnosti žiaci ZUŠ so svojím pedagógom po čase získali možnosť hrať na píšťalovom organe v kostole a verejne vystupovať na koncertoch. Hrajú aj počas bohoslužieb, na sobášoch a pri iných príležitostiach a získali dobrú rutinu v hre na organe.

"Za túto trpezlivú a náročnú pedagogickú prácu si dlhoročný učiteľ zaslúžil Cenu Sebastian. Mnohí úspešní hudobní umelci prešli rukami nespomínaných pedagógov ZUŠ v menších či väčších mestách, kde získali dobré základy pre ďalšie štúdium na konzervatóriách a vysokých školách," vyzdvihol predseda Ars ante portas Ján Juráš.

Ďalšia čerstvá laureátka Ceny Sebastian Marta Gáborová po absolvovaní Konzervatória v Košiciach (1989-1995) v hre na organe a v hre na klavíri získala ocenenie Najlepšia študentka roka. Po prijatí na VŠMU v Bratislave pokračovala v štúdiu hry na organ u Jána V. Michalku a I. Szabóa. Hru na klavír študovala u profesorky Kardošovej, dcéry hudobného skladateľa Dezidera Kardoša. Štúdium úspešne ukončila v roku 2000. Už počas štúdia sa profilovala ako samostatná sólistická osobnosť. V rokoch 2001-2006 bola doktorandkou profesora I. Sokola na VŠMU. Organistka M. Gáborová má na svojom konte okrem dlhoročnej pedagogickej praxe aj bohatú koncertnú činnosť na Slovensku a v iných európskych krajinách. Na jej koncertoch takmer vždy zaznie aspoň jedno dielo od J. S. Bacha. Založila tiež festival venovaný pamiatke Johanna Sebastiana Bacha, ktorý sa pravidelne koná v evanjelických chrámoch v Žiline, Martine, Vrútkach a ďalších mestách v SR.

Monika Melcová si prišla Cenu Sebastian prevziať zo zahraničia, keďže v súčasnosti dlhodobo pôsobí vo Francúzsku a v Španielsku. Na klavíri začala hrať už ako päťročná. Po absolvovaní Konzervatória v Košiciach, kde študovala hru na organ, pokračovala v štúdiách v Rakúsku - na Universität fur Musik und darstellende Kunst vo Viedni pod vedením Michaela Radulescu. Štúdium skončila s vyznamenaním a Čestnou cenou Ministerstva kultúry a školstva Rakúska v roku 1999 a v tom istom roku bola prijatá na Národné hudobné konzervatórium v Paríži (Conservatoire National Supérieur de Musique) do triedy Oliviera Latryho a Michela Bouvarda. V sezóne 2002/2003 pôsobila ako rezidenčná organistka v Sapporo Concert Hall KITARA v Japonsku, kde sa po roku 2003 viackrát vrátila. Viedla majstrovské kurzy o francúzskej hudbe a o improvizácii pre študentov Tokijskej hudobnej univerzity a taktiež pre Sapporo Organ Academy. Realizovala početné recitály na viacerých miestach v Japonsku. Monika Melcová je držiteľkou radu ocenení v medzinárodných súťažiach, medzi nimi Ceny Unesco v Lisabone (2001), ocenenia v Paríži a ďalších. Pedagogicky pôsobila na Konzervatóriu Gastona Litaiza, v období 2003-2011 bola titulárnou organistkou v Saint Martin de Champs v Paríži. V roku 2008 začala vyučovať improvizáciu na Hudobnej Akadémii Musikene v španielskom meste San Sebastian. Pravidelne koncertuje v Notre Dame de Paris, v Chapelle Royale de Granada a na iných miestach.