Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Cenu za architektúru CE.ZA.AR 2019 získalo šesť stavebných diel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Galavečer sa konal vo štvrtok v Starej Tržnici v Bratislave.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Cenu za architektúru CE.ZA.AR 2019 získalo šesť stavebných diel. Galavečer sa konal vo štvrtok v Starej Tržnici v Bratislave.

V kategórii rodinný dom získala cenu chata s názvom 3.0 v Bernolákove. Jej autormi sú Katarína Príkopská, Ivan Príkopský a Tomáš Szőke. Chata v Bernolákove stojí už od roku 2005 a potrebovala rozšírenie. Nová prístavba, ktorú zrealizovali architekti, je určená pre deti. Chatka je postavená na drevených stĺpoch.

Bytový dom NIDO v Bratislave zvíťazil v kategórii bytové domy. Jeho autorom je Peter Sticzay-Gromski. Projekt charakterizujú tri štíhle veže. Tie vo svojom strede vymedzujú dvor. Porota ocenila vyššiu kvalitu bývania a taktiež aj snahu o hľadanie rovnováhy pri investíciách.

V tretej kategórií Občianske a priemyselné budovy zvíťazil projekt Olivera Kleinerta. V Bratislave prerobil budovu strednej školy z obdobia normalizácie. Porota si myslí, že príbeh premeny školy "socialistického" typu je unikátom a mohol by byť inšpiráciou pre ďalšie renovácie stoviek takýchto budov.

Ark-shelter je názov architektonického diela, ktoré vytvorili Martin Mikovčák a Michiel De Backer. Tento projekt získal cenu v kategórií fenomény architektúry. "Dnes, keď žijeme v zrýchlenom móde mestský život od deadlinu k deadlinu, potrebujeme občas únik. Mimo stres, povinnosti a civilizáciu, späť k nášmu pôvodu. Únik do divočiny, pripomenúť si, kto vlastne sme," hovoria autori o svojom diele.

Chata na Donovaloch, ktorej autorkou je Jana Štofan Styková získala ocenenie v kategórii interiér. Chata bola pôvodne postavená v 70. rokoch. Najvýraznejším prvkom po jej rekonštrukcii sa stala hliníková fasáda so zelenými dverami a terasa z červeného smreku, priblížila autorka.

Víťazným dielom v kategórii exteriér sa stal Nový park v Leopoldove. Spoločne ho vytvorili Jakub Kopec, Klára Zahradníčková a Tomáš Džadoň. Projekt podľa poroty dokazuje to, že aj verejný priestor dokáže byť originálny. Autori vyriešili originálne aj transformáciu bývalého cintorína, kde navrhli hracie prvky s dizajnom minulých čias.

Porota sa skladala zo slovenských architektiek Miriam Liškovej a Ľubice Segečovej, architekta Štefana Polakoviča, českých architektov Pavla Nasadila a Petra Hájeka, talianskeho architekta Pavla Mikolajčáka a rakúskeho architekta Kaya Strassera. Odovzdávanie cien sa konalo pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej.