Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Kniha o Gustávovi Husákovi dostala cenu

Cenu za vedeckú a odbornú literatúru za rok 2013 v kategórii spoločenské vedy preberá ocenenie za dielo Gustáv Husák: moc politiky - politik moci Miroslav Londák. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Literárny fond ocenil aj publikáciu Potápačská medicína, odovzdávali sa ceny a prémie Literárneho fondu (LF) v oblasti vedeckej a odbornej literatúry za rok 2013.

Bratislava 25. septembra (TASR) – Ceny a prémie Literárneho fondu (LF) v oblasti vedeckej a odbornej literatúry za rok 2013 odovzdali dnes oceneným autorom v bratislavskom Zičiho paláci. Sekcia pre vedeckú a odbornú literatúru a počítačové programy LF ocenila viac ako tri desiatky odborných publikácií, ktoré boli vydané v minulom roku.

V kategórii spoločenské vedy boli ocenení Slavomír Michálek, Miroslav Londák a kolektív za knihu Gustáv Husák: moc politiky - politik moci (VEDA). "V súčasnosti nie je schopný takéto monumentálne dielo napísať jeden historik, preto sme sa snažili vytvoriť koncepciu diela, kde by boli autori slovenskí i českí, ktorí by do hĺbky sledovali Husáka v jednotlivých obdobiach jeho života," povedal pre TASR Miroslav Londák k ocenenej publikácii, na ktorej sa podieľalo 37 autorov. V kategórii slovníková a encyklopedická literatúra cenu neudelili.

Pozrite si galériu z oceňovania:




Františka Novomeského ocenili v kategórii biologické a lekárske vedy za publikáciu Potápačská medicína (OSVETA). "Je to manuál hlavne pre lekárov, ktorí robia s potápačmi. Mnohé veci si z toho zoberú i vyspelí učitelia potápania a inštruktori, sú tam kapitoly venované profesionálnym potápačom, záťaži a jej následkom," priblížil autor jedinečnú publikáciu, ktorá doteraz na Slovensku nebola. "Ani v ČR nič také nie je, takže sme s vydavateľstvom paralelne robili aj český preklad, ten je takmer rozpredaný," uviedol pre TASR František Novomeský s tým, že o knihu prejavili záujem aj v Maďarsku a Chorvátsku.



V kategórii prírodné a technické vedy získali cenu Pavel Povinec, Katsumi Hirose, Michio Aoyama za knihu Fukushima Accident: Radioactivity Impact on the Environmnet (Elsevier New York). "Táto kniha vznikla ako odkaz pre budúcnosť po havárii fukušimskej jadrovej elektrárne," zhodnotil Pavel Povinec ocenenú publikáciu, ktorá analyzuje dosah havárie na životné prostredie a poukazuje na veci, ktorým by sme sa mali vyvarovať, aby sa podobné nehody neopakovali.

V rovnakých kategóriách boli udelené aj prémie za vedeckú a odbornú literatúru.

V rámci slávnostného stretnutia udelili aj prémie za trojročný vedecký ohlas a prémie za výnimočný vedecký ohlas na jedno dielo. Medzi ocenenými sú Peter Halama, Karol Pieta (spoločenské vedy), Vasil Andruch (prírodné a lekárske vedy) alebo Igor Podlubný a Peter Baláž (technické vedy a geovedy). Kompletný zoznam ocenených uverejňuje Literárny fond na svojej webovej stránke.

Cena za vedeckú a odbornú literatúru je prejavom verejného uznania za vytvorenie vynikajúceho pôvodného knižného vedeckého alebo odborného diela a udeľuje ju na návrh poroty výbor Sekcie pre vedeckú a odbornú literatúru a počítačové programy fondu. Musí ísť o pôvodné knižné diela vydané v predchádzajúcom roku.