Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V SND odovzdávali ceny za prínos do pôvodnej slovenskej literatúry

Na snímke Jozef Heriban, ktorý dostal cenu Slovenského cetra P.E.N. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Cenu Slovenského centra P.E.N. získal Jozef Heriban so svojím románom Prelet sťahovavých vtákov.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Pri príležitosti Dní slovenskej literatúry (DSL) odovzdali dnes viaceré spisovateľské organizácie v Modrom salóne Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave literárne ceny autorom a ich dielam za prínos do pôvodnej slovenskej literatúry.

Cenu Slovenského centra P.E.N. získal Jozef Heriban so svojím románom Prelet sťahovavých vtákov, ktorý vyšiel v minulom roku. Klub nezávislých spisovateľov odovzdal cenu autorovi Jánovi Zamborovi za dielo z roku 2013 - Niečo ako láska, niečo ako soľ. Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS) udelila cenu za rok 2013 Rudolfovi Dobiášovi za román Johana. Johanin chlapec, s podtitulom Kronika lásky a smrti.

Na snímke ceny Spolku slovenských spisovateľov dostali Jaroslav Rezník st. (vpravo) a Vlastimil Kovalčík (vľavo).
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Cenu P. O. Hviezdoslava v roku 2014 za preklady slovenskej prózy, poézie a drámy a aj za zakladateľský prínos pre rozvoj slovakistiky v Španielsku získali Salustio Alvarado, Renáta Bojničanová a Alejandro Hermida de Blas. Spolok slovenských spisovateľov (SSS) ocenil za celoživotné dielo svojich členov Petra Jaroša, Vlastimila Kovalčíka a Jaroslava Rezníka st., ktorí doteraz prešli kus literárnej cesty. Túto cenu získala aj poetka Viera Benková a literárny vedec a kritik Vincent Šabík. AOSS a SSS pri príležitostí Dní slovenskej literatúry udelili dve ocenenia za celoživotné dielo, a to v oblasti prózy a publicistiky Antonovi Hykischovi a Viliamovi Turčánymu v oblasti poézie a prekladu.

Podľa predsedu AOSS Ľubomíra Beláka sa na odovzdávanie literárnych cien po roku 1989 zabudlo. Tvrdí, že píšuci ľudia celý svoj život prinášajú neuveriteľné príbehy, a potom akoby sa vyparili. Spoločnosť ich nevníma ako jednu ucelenú osobnosť, ktorá píše, žije aj odchádza. „Toto oceňovanie preto neberieme ako športovci. Nejde o to, kto je lepši, ale kto sa naozaj zaslúžil o to, aby literatúra a hlavne tá slovenská, mala cveng a aby si aj ľudia uvedomili, že žije a prináša veľké hodnoty. Nielen pre národ, ale pre celú spoločnosť,“ dodal pre TASR Belák.



Nultý ročník DSL, ktorý dnes vyvrcholil, pripravili Literárne informačné centrum, Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska a Spolok slovenských spisovateľov pod garanciou Ministerstva kultúry SR.

Slávnostné odovzdávanie cien pri príležitosti Dní slovenskej literatúry



Spolok slovenských spisovateľov odovzdal cenu P. Jarošovi, J. Rezníkovi a V. Kovalčíkovi