Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

Solange vystúpila z tieňa staršej sestry Beyoncé. Rozprúdi Pohodu 2017

Americká speváčka Solange. Foto: TASR/AP

Že skutočná Solange môže byť ešte skutočnejšia dokázala na najnovšom albume A Seat at the Table, za ktorý si ukoristila cenu Grammy.

Bratislava 24. februára (TASR) - Na Pohodu 2017 príde autorka najlepšieho albumu za rok 2016 a čerstvá držiteľka ceny Grammy Solange Knowles. Jej najnovší album A Seat at the Table vychválili aj média ako Time, Chicago Tribune, Clash, Mojo, NME či Rolling Stone. Solange je aktuálne jednou z najväčších hviezd R&B i soulu a definitívne vystúpila z tieňa svojej staršej sestry Beyoncé.

Solange Knowles spieva odmalička, skladá od deviatich rokov, vystupuje od pätnástich a prvú zmluvu podpísala ako 16-ročná. Mladú umelkyňu ovplyvnili najmä výrazné speváčky a skupiny 60. rokov ako The Supremes, The Marvelettes či Martha Reeves. Na konci roku 2002 vydala debut Solo Star. Na tejto popovejšej nahrávke plnila skôr očakávania vydavateľstva, než vlastné umelecké predstavy a ambície. Jej vplyvy sa o čosi viac prejavili na druhom albume Sol-Angel and the Hadley St. Dreams z roku 2008. S ním debutovala na 9. mieste v hitparáde US Billboard 200.

Že skutočná Solange môže byť ešte skutočnejšia dokázala na najnovšom albume A Seat at the Table. Poctu tanečnej hudbe 80. rokov vystriedala extrémne osobná nahrávka. Album sa stal jednotkou v americkej hitparáde Billboard 200 a šesť skladieb z neho sa dostalo do Hot R&B Songs Chart. Solange sa okamžite objavila v nomináciách na ocenenia NME Awards, Brit Awards či Grammy, pričom nomináciu na Grammy premenila na víťazstvo v kategórii Best R&B Performance za skladbu Cranes in the Sky. Aj príbeh titulnej skladby ukazuje, ako dlho pracovala na svojom najúspešnejšom albume. Pieseň napísala pred vyše ôsmimi rokmi, keď hľadala v Miami útočisko po rozchode s manželom.

Účasť na Pohode 2017 v dňoch 6. až 8. júla na letisku v Trenčíne potvrdili Solange, alt-J, Ylvis, Birdy, Jake Bugg, Boys Noize Live, Future Islands, Benjamin Clementine, Squarepusher, Mark Lanegan Band, Beardyman's Dream Team, Slaves, The Thurston Moore Group, Sleaford Mods či Machinedrum, z domácich interpretov potom Bolo nás jedenásť – Milan Lasica & Friends, Chiki Liki Tu-A, Polemic, Garage, Laura a její tygři, MCH Band, Chór vážskych muzikantov, Flow či Bez Ladu a skladu.

TASR informoval PR manažér festivalu Anton Repka.