Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Český filmový a televízny scenárista Otto Zelenka by mal 85 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR

Základ jeho pracovného záujmu tvorila televízna dramatika, v ktorej sa usiloval o psychologické vykreslenie postáv a aktuálnych spoločenských pomerov.

Kralupy nad Vltavou/Bratislava 12. marca (TASR) - Český filmový a televízny scenárista Otto Zelenka sa preslávil ako autor predlohy kultového seriálu Sňatky z rozumu. V sobotu 12. marca by sa dožil 85 rokov.

Bol aj autorom divadelných hier, avšak v centre jeho tvorivého úsilia zostala dramatická tvorba pre televíziu.

Jeho bratom je humorista a scenárista Bedřich Zelenka. Otto Zelenka mal za manželku scenáristku a dramaturgičku Bohumilu Zelenkovú a bol otcom režiséra a scenáristu Petra Zelenku.

Narodil sa 12. marca 1931 v Kralupoch nad Vltavou. Po maturite na kralupskom gymnáziu študoval dramaturgiu a scenáristiku na pražskej Filmovej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU), ktorú ukončil v roku 1954. Pôsobil najprv ako dramaturg v literárnodramatickej redakcii Československej televízie, od roku 1956 bol dramaturgom, neskôr aj scenáristom Filmového štúdia Barrandov, v 90. rokoch 20. storočia pôsobil ako odborný asistent na FAMU.

Jeho divadelná tvorba sa vyznačuje námetovou a žánrovou rôznorodosťou. Pre široké publikum písal divadelné hry s komediálnymi zápletkami (Věčně tvůj, Babička hodně četla), ale aj hry spoločenskokritické so satirickým podtónom (Občan Čančík, Bumerang).

Základ jeho pracovného záujmu tvorila televízna dramatika, v ktorej sa usiloval o psychologické vykreslenie postáv a aktuálnych spoločenských pomerov. Na jeho námety a scenáre vzniklo mnoho filmov, napríklad Hlavní výhra (1958), Dům na Ořechovce (1959), Každá koruna dobrá (1961), Skok do tmy (1964), Velké trápení (1974), Tísňové volání (1985) a napríklad už skôr spomenutý seriál Sňatky z rozumu (1968).

S manželkou Bohumilou Zelenkovou napísal inscenácie do cyklu Tak se ptám, napr. Příliš mladí na lásku. Podieľal sa aj na obnovenom televíznom cykle Bakaláři. Pre televíziu adaptoval viaceré literárne diela, napríklad román Boženy Němcovej V zámku a podzámčí (1981).

Otto Zelenka zomrel 22. októbra 2013 vo veku 82 rokov v Prahe.