Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Českých levov ovládla sociálna dráma Cesta ven

Záber z filmu Cesta ven Foto: Screenshot YouTube

Priamy prenos z odovzdávania 22. ročníka cien Českej filmovej a televíznej akadémie sprostredkovala Česká televízia, pričom ceny v jednotlivých kategóriách odovzdávali poprední českí lekári.

Praha 21. februára (TASR) - Najlepším filmom roka, ktorý dnes večer v pražskom Rudolfíne získal celkovo sedem ocenení Český lev, sa stala sociálna dráma Cesta ven, informoval spravodajský portál iDNES.cz a portál Českej televízie.

Naopak, favorizovaná snímka Fair Play u filmových kritikov prepadla, keď nepremenila na cenu ani jednu z 15 nominácií. Snímka sa dočkala iba jedného ocenenia, ceny filmových fanúšikov. "Som veľmi dojatá, ale nič som si nepripravila. Ďakujem, filmoví fanúšikovia, myslím si, že ste si vybrali správne," povedala režisérka filmu Andrea Sedláčková.

Priamy prenos z odovzdávania 22. ročníka cien Českej filmovej a televíznej akadémie sprostredkovala Česká televízia, pričom ceny v jednotlivých kategóriách odovzdávali poprední českí lekári.

Dráma Cesta ven z prostredia Rómov bodovala aj v ďalších popredných kategóriách. Petr Václav si odniesol cenu za najlepší scenár aj réžiu, najlepšou herečkou sa stala hlavná predstaviteľka z tohto filmu, Klaudia Dudová.



V kategórii najlepší herec zaujal akadémiu najviac Ivan Trojan za výkon vo filme Díra u Hanušovic. Jaroslav Plesl a Lenka Krobotová si za svoje výkony v tomto filme odniesli ceny pre najlepšieho herca a herečku vo vedľajšej úlohe.

Cenu za najlepšiu kameru získal Štěpán Kučera za film Cesta ven. Strihač tejto najúspešnejšej snímky večera Florent Mangeot si prevzal cenu za najlepší strih. Zvukári Cesty ven Daniel Němec a Ivan Horák získali trofej za najlepší zvuk.

V technických kategóriách zožal úspech aj film Tři bratři, keď Zdeněk Klika získal cenu za najlepšie masky, v kategórii najlepšie kostýmy kritikov najviac zaujala Simona Rybáková a najlepšiu scénografiu mal na svedomí Jan Vlasák.

Ocenenie za najlepšiu hudbu putovalo k skladateľovi Janovi P. Muchowovi za hudbu k filmu Krásno.

Za najlepší dokumentárny film vyhlásili snímku Olga režiséra Miroslava Janka.

Českého leva za mimoriadny prínos českej kinematografii získala režisérka a scenáristka Drahomíra Vihanová. "Patrí sa poďakovať, ale ja ani neviem komu. Prevalcoval ma údiv a prekvapenie. A prečo ja? Možno, aby sa to stihlo ešte pred kremáciou," citoval Vihanovú portál idnes.cz.