Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Režisér pri točení Třicet případů majora Zemana hrubo prekrúcal dejiny

Ilustračné foto Foto: TASR

Manipulácia s faktami bola nekonečná a z obetí komunistickej moci sa v seriálových príbehoch stávali páchatelia: kulaci, kolaboranti a kontrarevolucionári.

Brno/Bratislava 23. apríla (TASR) - Český režisér a scenárista Jiří Sequens režíroval seriály a filmy, ku niektorým si písal scenáre. Dnes by sa dožil 95 rokov.

Najznámejším a zároveň najkontroverznejším dielom Jiřího Sequensa, ktorý začínal vo vojnových 40. rokoch 20. storočia ako herec a po druhej svetovej vojne ako divadelný režisér, bol televízny seriál Třicet případů majora Zemana (1974-1979). Remeselne pútavo natočený seriál mapoval obdobie od roku 1945 do roku 1973, ale pri úprave poviedok, založených na reálnych kriminálnych prípadoch, sa dopustil hrubého prekrúcania povojnovej histórie podľa optiky, akou chcela minulosť vidieť komunistická strana a bezpečnostné zložky. Manipulácia s faktami bola nekonečná a z obetí komunistickej moci sa v seriálových príbehoch stávali páchatelia: kulaci, kolaboranti a kontrarevolucionári.

Jiří Sequens sa narodil 23. apríla 1922 v Brne na Morave v bývalej Československej republike (ČSR). V rokoch 1971-1990 pôsobil na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU) v českej Prahe. Po zmene politických pomerov v roku 1989 a nútenom odchode z vysokej školy sa režisér uzavrel do seba a s novinármi odmietal komunikovať.



Filmovou prvotinou Jiřího Sequensa, ktorý v období rokov 1945-1948 študoval film v Moskve vo vtedajšom  Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR) a aj v Paríži (Francúzsko), sa v roku 1951 stala snímka Cesta ke štěstí. V ňom Jiřina Švorcová hrala mladú brigádničku majúcu v úmysle stať sa traktoristkou.

Za najlepšie Sequensovo dielo je považovaný film o atentáte na Reinharda Heydricha z roku 1964 nazvaný Atentát. Uznanie si režisér vyslúžil krimiseriálom Hříšní lidé města pražského (1968-1969) o prípadoch z obdobia ČSR. Vyšetrovateľ Vacátko v podaní herca Jaroslava Marvana sa potom stal aj hlavným hrdinom niekoľkých celovečerných filmov, napríklad Pěnička a Paraplíčko (1970), Smrt černého krále (1971) či Vražda v hotelu Excelsior (1971).

Jeho posledným filmom bola krutá romanca so spevmi a tancom s názvom Dva na koni, jeden na oslu (1986) a posledným seriálom Hříšní lidé města brněnského (1999).

Režisér Jiří Sequens zomrel 21. januára 2008 v Prahe vo veku nedožitých 86 rokov.