Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Český slávik 2016: Pevná pozícia pre Gotta, Bílú, Kabát a No Name

Elegantným záverom večera bolo vystúpenie 40-násobného zlatého slávika Karla Gotta, 18. októbra 2016. Foto: Pavol Karell Foto: Pavol Karell

Pre legendu Karla Gotta je to 41. zlatý slávik, pre Luciu Bílú devätnásty, pre Kabát jedenásty a pre úspešných Košičanov deviaty.

Praha 28. novembra (TASR) – Karel Gott, Lucie Bílá, skupiny Kabát a No Name majú dlhodobo najväčšiu obľubu u fanúšikov českej hudobnej scény. Potvrdilo to aj vyhlásenie víťazov 51. ročníka populárnej ankety Český slávik Mattoni v sobotu večer (26. 11.) v pražskom Hudobnom divadle Karlín. Pre Gotta je to 41. zlatý slávik, pre Luciu Bílú devätnásty, pre Kabát jedenásty a pre úspešných Košičanov deviaty.

Z tohto pohľadu sa galavečer odohral bez väčších prekvapení. Štvorica interpretov sa v rovnakom výsledku objavila už v slávikovi za rok 2008, čo bol aj prvý rok vyhlásenia novej kategórie Slávici bez hraníc pre najpopulárnejšieho slovenského interpreta v Českej republike. To isté sa udialo aj za roky 2009, 2010, 2011, za rok 2012 bol zlatý Tomáš Klus, za rok 2013 bola zlatá skupina Kryštof, a potom za roky 2014, 2015 a 2016 opäť tie isté hviezdy. Teda za deväť rokov po sebe iba dve nové mená na „zlatej pozícii“, Tomáš Klus a Kryštof. Aj toto je jedným z dokladov o dlhoročne vernej fanúšikovskej základni týchto interpretov.

Na snímke česká speváčka Lucie Bílá počas galakoncertu Mariky Gombitovej na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu 12. októbra 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Na párty po skončení galavečera medzi novinármi viacerí interpreti chýbali. Skupina Kabát na podobné párty nechodí, chýbal druhý Ortel aj tretí Chinaski, ktorí mali koncert v Hraniciach. Karel Gott bol v nemocničnej starostlivosti, rozhovory neboli ani so strieborným kontroverzným Tomášom Ortelom a bronzovým Michalom Davidom. A tak česť „vyznamenaných“ zachraňovali dámy. Prišli všetky tri, Lucie Bílá, Lucie Vondráčková aj Ewa Farna, usmiate, elegantne vyparádené a bezpochyby krásne.

Na otázku TASR, čo všetko musí urobiť speváčka, aby získala 19 zlatých slávikov, odpovedala Bílá veľmi krátko – „Musí milovať ľudí. Rok 2016 bol krásny, dnes som so svojim manažérom zistila, že mám za sebou do dnešného dňa 128 koncertov, mám krásnu platňu, krásny videoklip, v Bratislave sa podarilo trikrát po sebe vypredať obrovskú halu, mám devätnásteho slávika, nemôžem sa sťažovať. To by som sa rúhala.“

Pre Luciu Vondráčkovú to bol deviaty strieborný slávik. Na otázku - baví vás to byť stále iba strieborná? – prišla odpoveď: „Baví, a nikdy ma to neomrzí. Všetkých mám doma pokope v nádhernej skrinke. Rok 2016 bol pre mňa veľmi pracovný, mala som dlhé turné Kousek štěstí, natočila som dva videoklipy, veľa som pracovala. Chcela som sem prísť, aby som poďakovala fanúšikom za podporu.“

Ewa Farna začínala spevácku dráhu v trinástich a na konte má osem bronzových slávikov. „Baví ma to čím ďalej, tým viac. Môžem realizovať svoje sny a môžem sa posúvať ďalej, však mám iba 23. Stále na sebe pracovať, a to nielen ako motivácia, aby som v slávikovi bola vyššie, ale aby som mohla mať pekné koncerty, vypredané sály. Aby fanúšikovia dostávali kvalitnú hudbu,“ povedala pre TASR.

V mladšom veku ceny prijímal, dnes ich odovzdáva. Peter Nagy odovzdával bronzového slávika Farnej. „Čím viac ankiet, tým viac spokojných fanúšikov, lebo každý si tam nájde toho svojho interpreta. Ja by som tie ankety ešte viac namnožil, aby každý mal nejakú cenu. Každá cena je pre muzikanta zadosťučinením,“ uviedol s úsmevom pre TASR.

Slávik sa teší stále veľkej pozornosti divákov, interpretov aj médií. Pozrite sa iba na záujem novinárov, máme tu 50 novinárov a 50 fotografov, niekoľko televíznych a filmových štábov. Slávik nevytvoril žiadnu kapelu ani žiadneho speváka, slávik je zrkadlo, ktoré je nastavené situácii v spoločnosti a popularite jednotlivých interpretov,“ uzavrel 51. ročník ankety pre TASR Jaroslav Těšínský, riaditeľ organizátora ankety, spoločnosti Musica Bohemica.