Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Štědroňovu Popolušku zatienila populárnejšia verzia s L. Šafránkovou

Jiří Štědroň, archívne foto. Foto: screenshot/YouTube

Jiří Štědroň patril k najpredávanejším československým interpretom. Populárny spevák a herec sa dožíva 75 rokov.

Vyškov/Bratislava 23. mája (TASR) - Televízna čiernobiela Popelka z roku 1969 sa nachádza v tieni jej populárnejšej verzie v hlavnej úlohe s herečkou Libuškou Šafránkovou. Ale i v tejto staršej verzii rozprávky sa objavili nezabudnuteľné postavy. Jednou z nich je princ Mojmír, ktorého stvárnil český herec Jiří Štědroň. Napriek hereckému úspechu prvá skladba pre Český rozhlas odštartovala jeho hudobnú kariéru. Populárny spevák a herec sa dnes dožíva 75 rokov.

Rodák z českého Vyškova sa narodil 23. mája 1942 v hudobnej rodine. Jeho strýko aj bratranec boli muzikológmi. Budúci spevák vyštudoval herectvo na JAMU (Janáčkova akademie múzických umění) v Brne, ktoré ukončil v roku 1963. Účinkoval v Divadle poezie, v divadle Večerní Brno, spieval s orchestrom Gustáva Broma. Od roku 1967 pôsobil v pražskom hudobnom divadle Apollo.



V 70. rokoch minulého storočia účinkoval takmer v každom estrádnom programe, vystupoval s poprednými orchestrami, jeho piesne preberali médiá, nahrával platne a spieval so skupinou Plameny. Z tohto obdobia sú známe jeho skladby Butterfly, Belinda, Guantanamera, či Sedmikráska. Dlhodobá bola jeho spolupráca so Zdeňkom Bartákom. Jiří Štědroň patril k najpredávanejším československým interpretom.



Po Nežnej revolúcii (1989) na čas prestal so spievaním a vystupovaním, venoval sa podnikaniu a reklame. V roku 2001 prijal ponuku na rolu Cassela v muzikáli Viktor. V stálom angažmáne v divadle Semafor je umelec od roku 2002. V januári 2005 vyšla jeho kompilácia Jiří Štědroň Největší hity a v októbri 2009 kompilácia Jiří Štědroň v edícii Pop galerie. V marci 2013 mala v Semafore premiéru hudobná komédia Jsme tým s podtitulom Jednou jsi dole, jednou nahoře, aneb jak je těžké být umělcem, ktorú Štědroň napísal, zrežíroval aj napísal nové piesne. V septembri 2013 vydal album Jsem jen herec.

V súčasnosti umelec účinkuje aj v pražskom Divadle Brodway.